Gürkan, Mehmet Sakıp
Oruç, Aysun
1921 yılında Gaziantep’te doğan Mehmet Sakıp Gürkan, eğitimine mahalle mektebinde başlar. Daha sonra mahalle mektebini bırakarak 1930 yılında Kurtuluş İlkokulu’na kaydolur. İlkokulda iyi bir eğitim aldığını belirten Gürkan, okul anılarından, derslerinden, öğretmenlerinden, okuduğu okulların fiziki şartlarından bahseder. İkinci sınıfa giderken ilk defa uçak görür. Bu uçağı görmek için sınıftan dışarı çıkarlar ve öğretmeninden izinsiz sınıftan çıktıkları için ceza alırlar. 23 Nisan’da yapılan geleneksel makam ziyaretlerinde Bayındırlık Müdürü’nün yerine geçerek bir gün görev yapar. İlkokulda müzikle ilgilenir ve Gaziantep Halkevi korosuna katılır. Cumhuriyet ve 23 Nisan Çocuk Bayramlarının büyük coşkuyla kutlandığını, törenlere çok önem verildiğini ve şenlikler yapıldığını anlatır. İlkokulu bitirince Gaziantep Ortaokulu’na devam eder. Yaşadığı bölgede tek lise olan Gaziantep Lisesi’ne devam eder. Gaziantep ziyareti sırasında Atatürk’ü görür ve fotoğraflarını çeker. Bu ziyareti detaylarıyla anlatır. 1942 yılında Gaziantep Lisesi’nden mezun olur.tr_TR
Gaziantep (Türkiye)tr_TR
Mehmet Sakıp Gürkan ile sözlü tarih görüşmesitr_TR