Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 1 Eylül 2015-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi” kapsamında hazırlanan veritabanıdır. Veritabanında proje kapsamında yapılan görüşmelerin görüntü kayıtları, ayrıntılı içerikleri, diğer STKlar tarafından yapılan görüşmelerin künye bilgileri ve sözlü tarih alanında üretilen yayınların künye/metinleri yer almaktadır.

Bu bölümdeki koleksiyonlar

Güncel Gönderiler

• Orhan Ege ile sözlü tarih görüşmesi

Ege, Orhan
    1935 yılında doğan Orhan Ege, evlerini anlatarak başladığı görüşmeye annesinden ve babasından bahsederek devam eder. Aynı zamanda mahalledeki çeşitli dükkanların sahibi olan komşuları ve onların meslekleri hakkında da bilgi ...
  • Ersan Şekercioğlu ile sözlü tarih görüşmesi

Şekercioğlu, Ersan
    1938 yılında doğan Ersan Şekercioğlu kırtasiye dükkanının sahibidir. Oturdukları evden bahseden Şekercioğlu, o dönemde mahallede 6-7 taksi olduğunu söyler. Mahalledeki sütçü ve yoğurtçular hakkında bilgi verir. Sonrasında ...
  • Rüştü Barışıcı ile sözlü tarih görüşmesi

Barışıcı, Rüştü
    1938’de Alipaşa Mahallesi’nde doğan Rüştü Barışıcı, Ticaret Lisesi'ni bitirir. Görüşmenin başında mahalledeki yatırlardan bahseder. Kız isteme merasimleri ve kına geceleri hakkında bilgiler verir. Çocukların doğumu ve ...
  • 1989 Bulgaristan göçü:Bornova örneğinde sözlü tarih çalışması

Kurtuluş, Gülbahar (2019-11-13)
    Bulgaristan Türkleri, Balkan coğrafyasında var olan toplumlar içerisinde Türk ve İslam kültürünün devamlılığını sağlayan asli unsurların başında gelir. Tarihsel süreç içerisinde yaşanan savaşlar, Türklerin Balkanlar'daki ...
  • "Why are we here?":theaching of phenomenon of migration with oral history

Dere, İlker (2018)
    The aim of this study was to determine whether oral history is an effective method for teaching the phenomenon of migration. In this study, the action research was used to discuss the phenomenon of migration in detail and ...
  • Hayat Bilgisi derslerinde sözlü tarihle kültürel mirasın öğretimi

Dere, İlker (2019-11-13)
    Türk toplumunun kültürel, milli ve manevi değerleriyle ilgili çeşitli konuları içeren hayat bilgisi dersleri sayesinde öğrenciler, yaşadığı toplumu tanımaya başlarlar. Toplumun kültürü ve değerlerinin en önemli ve yakın ...
  • Sözlü tarih eğitim uygulamalarına entegrasyonunda bir başarı öyküsü:the foxfire projesi

Dere, İlker (2019)
    Tarih biliminin veri toplama araçlarından biri olan sözlü tarih, eğitim uygulamalarında bir öğrenme ve öğretme yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Sözlü tarih çalışmaları, eğitim alanında genelde bir proje kapsamında ...
  • Viewpoints of social studies teachers about oral history method

Dere, İlker (2019)
    The aim of this study was to reveal the viewpoints of social studies teachers regarding oral history method. The qualitative research approach was used to achieve this purpose. A total of 225 middle-school social studies ...
  • Sözlü tarihin kaynakları: bir bibliyografya çalışması

Dere, İlker (2019)
    Sözlü tarih, milletlerin tarih yazımına katkıda bulunan en önemli yöntemlerden biridir. Bu yöntem bir disiplin olarak ilk defa 1948 yılında Kolombiya Üniversitesi’nde kurumsallaşmaya başlamıştır. Günümüzde tarih,antropoloji, ...
  • 1989 Bulgaristan Türklerinin göç hikayeleri

Kurtuluş, Gülbahar (Karakum Yayınevi, 2019-06-10)
  • Halil Bingöl ile sözlü tarih görüşmesi

Bingöl, Halil
    1947 yılında Eyüp'te doğan Halil Bingöl, sahaflığa Eyüp'te Şafak Sineması'nın önünde Tommiks ve Teksas satarak başlar. Sonraki yıllarda Beyazıt Meydanı'na tezgah açar. Bu arada İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Maliye ...
  • Mustafa Türkmenoğlu ile sözlü tarih görüşmesi

Türkmenoğlu, Mustafa
    1961'de doğan Türkmenoğlu, görüşmenin başında çarşı esnafının İstanbul Üniversitesi'yle iyi bir ilişki içerisinde olduğunu, hocaların kitaplarını bastıkları söyler. Ona göre İbrahim Müteferrika büstünün açılması önemli bir ...
  • Fuat Sulay ile sözlü tarih görüşmesi

Sulay, Fuat
    Eyüp'te doğan Fuat Sulay, 25 yıldır Beyazıt ve Cağaloğlu taraflarındadır. Dükkanı Belediye'ye aittir. Okur yazar oranlarından ve internetle yaşanan değişimden bahseder. Son dönemlerde yazar, düşünür ve üniversite hocalarının ...
  • Adil Sarmusak ile sözlü tarih görüşmesi

Sarmusak, Adil
    27 Aralık 1939'da doğan Adil Sarumsak, Sahaflar Çarşısı'na ilk olarak 1955'de talebeyken gelir. O yıldan itibaren müşteri olarak devamlı çarşıya gider gelir. 1980'de buradan bir dükkan alır. 1992 yılında daha üye bile ...
  • National education meets critical pedagogy: teaching oral history in Turkey

Neyzi, Leyla (2019)
    In this article, I reflect on teaching oral history in a society with a centralized education system that inculcates a hegemonic national(ist) history. I suggest that the commitment to academic freedom and liberal arts ...
  • Mimarlar Odası tarihinden portreler Aydın Boysan

Bilinmeyen yazar (TMMBO Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayınları, 2017)
    Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, mimarlık meslek tarihinde yer edinmiş önemli kişilerle sözlü tarih çalışmalarını sürdürmekte ve yayınlamaktadır. 2000'li yıllarda başlanan dizinin yayınlanmasına ara verilmiş fakat ...
  • Son yüzyılın hikayesi Eyüp yaşayanların dilinden

Türkmenoğlu, Şener (Yayın Dünyamız Yayınları, 2018-05-01)
  • Faik Gökay Erbasın ile sözlü tarih görüşmesi

Erbasın, Faik Gökay
    Hocaalizade Mahallesi’nde doğan Faik Gökay Erbasın, dede mesleği olan matbaacılıkla uğraşmaktadır. Aynı zamanda mahallenin muhtarlığını yapmaktadır. Mahallenin isminin nereden geldiğinden bahsettikten sonra eski halinin ...
  • Ziya Uygur ile sözlü tarih görüşmesi

Uygur, Ziya
    1950'de doğan Zeki Uygur, 60 yıldır Yeşil Mahallesi'nde yaşamaktadır. İlkokulu Namık Kemal’de ortaokulu Çelebi Mehmet Ortaokulu’nda okur. Liseyi Tophane Meslek Lisesi’nde bitirir. Rektefiyecilik yapar, havalandırma üzerine ...
  • Vasfiye Özkoçak ile sözlü tarih görüşmesi

Özkoçak, Vasfiye
    1923 yılında doğan Vasfiye Özkoçak’ın babası Bayburtlu annesi Sivaslıdır. Her ikisi de Orta Asya’dan Türkiye gelmiş ailelerdir. Dışarıdan gelmelerine rağmen kendilerini Türkiyeli olarak görmektedirler. Annesi Sivas’ta ...

Daha Fazla