Bu bölümdeki koleksiyonlar

Güncel Gönderiler

• Osman Tuncalı ile sözlü tarih görüşmesi

Tuncalı, Osman
    1948 yılında Bursa Umurbey Mahallesi'nde doğan Osman Tuncalı'nın evleri Hamam sokaktadır. O dönemde Sait Ete’nin fabrikası dışınca civarda pek yerleşim bulunmaz. Tuncalı, Çoban Bey Türbesiyle ilgili ufak bir anısını anlatır. ...
  • Necla Mutlular ile sözlü tarih görüşmesi

Mutlular, Necla
    1941 yılında Bursa’da doğan Necla Mutlular, evlerinin bahçesindeki künkten Ayazma suyunun aktığını söyler. Eşi Sabri Mutlular ile 1964 yılında evlenir. Eşi İpekerler Fabrikası'nda çalıştıktan sonra kendi fabrikasını açar. ...
  • Mustafa Hakkı Pelin ile sözlü tarih görüşmesi

Pelin, Mustafa Hakkı
    1929 yılında İnegöl’de doğan Mustafa Hakkı Pelin, Umurbey Mahallesi'ne 5 yaşında taşınır, yetmiş yedi yıl bu mahallede yaşar. Pelin, mahallenin eskiden sanayi mahallesi olduğunu söyler. Kapıcı Caddesi üzerinde şimdiki ...
  • Mukaddes Tarar ile sözlü tarih görüşmesi

Tarar, Mukaddes
    1956 yılında Bursa'nın Hamamlıkızık Köyü'nde doğan Mukaddes Tarar, 1974 yılında evlendikten sonra Sakaldöken’e taşınır. O yıllarda komşuluk ilişkileri paylaşmaya dayalı ve samimidir. Mukaddes Hanım, komşularıyla oldukça ...
  • Necip Ülkü ile sözlü tarih görüşmesi

Ülkü, Necip
    1934 yılında Umurbey Mahallesi'nde doğan Necip Ülkü’nün babası mübadele sırasında Selanik'ten göç eder. İlkokulu 22. Okul'da okuyan Ülkü, Bursa’nın sanayi merkezi dediği Umurbey Mahallesi'nde Efe Sokak'ta, İpekerlerin ...
  • İsmail Sabuncular ile sözlü tarih görüşmesi

Sabuncular, İsmail
    1942 yılında Mollaarap Mahallesi’nde doğan İsmail Sabuncular’ın dedesi sabun işiyle meşgul olduğu için bu soyadını alırlar. Sabuncular, mahallelerinde yaşayan kişilerden bahseder; bunlar demirci, Tatar(beygir) arabası ...
  • İbrahim Tunabay ile sözlü tarih görüşmesi

Tunabay, İbrahim
    1919 yılında Bulgaristan’da doğan İbrahim Tunabay’ın bazı akrabaları Türkiye’ye göç eder. 14 yaşından büyükler askerlik yapmadan pasaport alamadığı için 1942 yılına kadar bekledikten sonra ailesiyle birlikte Bursa’ya ...
  • Vesile Sekizelma ile sözlü tarih görüşmesi

Sekizelma, Vesile
    Vesile Sekizelma ilk olarak Umurbey Mahallesi'ndeki eski komşuluk ilişkilerinden bahseder. Kayınvalidesi Fatma Hanım’ın mahallenin en yaşlısı olduğunu herkesin onu ziyaret ettiğini söyler. Kandillerde aşağı mahalledekilerin ...
  • Salim Sütçü ile sözlü tarih görüşmesi

Sütçü, Salim
    1936 yılında doğan Salim Sütçü’nün babası sütçülük yaparak geçimini sağlar. Soyadı Kanunu çıktığı zaman yaptığı işten dolayı “Sütçü” soyadını alır. İlkokulu bitirdikten sonra ailesi İnegöl’den Bursa’ya taşınır. 13-14 ...
  • Elmas Tokalı ile sözlü tarih görüşmesi

Tokalı, Elmas
    1951 yılında doğan Elmas Tokalı mahallede Yılmaz olarak bilinir. Anne tarafı Ohrili olan Tokalı’nın baba tarafı Bursa’nın yerlisidir. Babası dokumacılıkla uğraşır. Gençlik dönemlerinde babasına yardım eder. Fabrikaların ...
  • İsmail Oğuş ile sözlü tarih görüşmesi

Oğuş, İsmail
    1937 yılında Mollaarap Mahallesi’nde doğan İsmail Oğuş'un ataları Romanya’dan gelir. Babası İstiklal Savaşı gazilerindendir. Ailesi ilk olarak İstanbul’a göç eder daha sonra Bursa’ya yerleşir. Evlenene kadar yaşadığı yerin ...
  • İsmail Ersöz ile sözlü tarih görüşmesi

Ersöz, İsmail
    1950 yılında Yenişehir ilçesinin Çelebi Köyü’nde doğan İsmail Ersöz, üç yaşından beri Mollaarap Mahallesi'nde yaşamaktadır. Ersöz, Harman Yeri’nde cami yararına güreşler yapıldığını aktarır. Babası da bu caminin dernek ...
  • Hüseyin Küçükyılmaz ile sözlü tarih görüşmesi

Küçükyılmaz, Hüseyin
    1950 yılında Dağakça’da doğan Hüseyin Küçükyılmaz, sekiz yaşında Mollaarap Mahallesi'ne gelir. Erken yaşta annesini ve babasını kaybeden Küçükyılmaz ve abisi, köydeki öğretmenleri tarafından mahalledeki yetiştirme yurduna ...
  • Hörü Gümüşdere ile sözlü tarih görüşmesi

Gümüşdere, Hörü
    1922 yılında Bulgaristan Eğridere’de dünyaya gelen Hörü Gümüşdere, 16 yaşında evlenir. 25 yaşındayken Türkiye’ye gelir. Bulgaristan’da tütün ektiklerinden bahseder. Bankalara tütün verip karşılığında para alırlar. Alman ...
  • Esin Uras ile sözlü tarih görüşmesi

Uras, Esin
    1961 yılında Mollaarap’ta doğan Esin Uras'ın babası Üzeyir Gübüz, kızı üç yaşındayken Almanya’ya gider. İki sene sonra Bursa’dan ev alır. Taner Çıkmazı'ndaki evlerinden çıkan suyun komşuları tarafından da kullanıldığından ...
  • Dinçer Oruçlu ile sözlü tarih görüşmesi

Oruçlu, Dinçer
    1948 yılında doğan Dinçer Oruçlu’nun dedesi 1856 yılında Kırım’dan gelir. Baba tarafından Hamzabeylidir. Bursa esnafının Mollaarap’ta ve Yenimahalle’de yaşadığını söyler. 1950 yılında Bulgarlar gelene kadar bölgede “yerli” ...
  • Cemal Estik ile sözlü tarih görüşmesi

Estik, Cemal
    1939 yılında Mollaarap’ta doğan Cemal Estik’in babası ve dedesi Yugoslavya göçmenidir. Eskiden mahallede komşuluk ilişkilerinin çok kuvvetli olduğunu söyler. Mahallede en kalabalık nüfusu tatarlar ve boşnaklar oluşturur. ...
  • Bedri Karalar ile sözlü tarih görüşmesi

Karalar, Bedri
    1945 yılında doğan Bedri Karalar, 11 yaşında çırak olarak girdiği iş yerinde 20 sene boyunca çalışır. Ustası öldükten sonra işten ayrılır ve Tahtakale’de çalışmaya başlar. Babası İsmail Karalar, Köy Enstitüsü öğretmenidir. ...
  • Ayşe Yandayan ile sözlü tarih görüşmesi

Yandayan, Ayşe
    Ayşe Yandayan doğma büyüme Mollaaraplı’dır. Bu mahallenin Bursa’nın en eski yerleşim yeri olduğunu söyler. Mahalle ismini 1498 yılından sonra İstanbul’a yerleşen dönemin ünlü alimi ve kumandanı Mollaarap Mehmet’ten alır. ...
  • Adnan Akdemir ile sözlü tarih görüşmesi

Akdemir, Adnan
    1974 yılında doğan Adnan Akdemir’in babası Bosna, annesi Bulgar göçmenidir. Çocukluğunda mahallenin daha sıcak ve samimi olduğunu söyler. Komşuların birbirlerinin evlerine rahatça girip çıktıklarını anlatır. O yıllarda ...

Daha Fazla