Güncel Gönderiler

• Haluk Hısımcıl ile sözlü tarih görüşmesi

Hısımcıl, Haluk
    Haluk Hısımcıl konuşmasına ailesinin tarihini anlatarak başlar. Dini günlerde ve bayramlarda yapılan adetlerden bahseder. Ailesinden kalma hatıralardan söz ederken, ailesinin yaşama nasıl tutunduğunu anlatır. Mahalledeki ...
  • Mehmet Sahiller ile sözlü tarih görüşmesi

Sahiller, Mehmet
    Mehmet Sahiller, 1930 yılında Mollafenari’de doğar. İlkokulu Süleyman Çelebi’de okur. Tophane Sanat Okulu Demircilik-Kaynakçılık bölümünden 1947 senesinde mezun olur. 1942’de Alipaşa Mahallesi’ne taşınır. Askerden sonra ...
  • Kadriye Küçüksaraç ile sözlü tarih görüşmesi

Küçüksaraç, Kadriye
    Kadriye Küçüksaraç 1917’de Alipaşa Mahallesi’nde doğar. İlkokul mezunudur. Mahalledeki komşuluk ilişkilerini, Hıdırellez akşamı ve sabahı yapılanları anlatarak sözlerine başlar. Evlilikler, düğünler, bayramlar gibi çeşitli ...
  • İrfan Ünay ile sözlü tarih görüşmesi

Ünay, İrfan
    İrfan Ünay, 1933 yılında Alipaşa Mahallesi’nde doğar. Ailesinden ve komşularından bahsederek sözlerine başlar. Süleyman Çelebi ilkokulunda okuyan Ünay öğretmenlerini de anlatır. Daha sonra Tophane Sanat Okulu’nu başlar. ...
  • İrfan Topuzoğlu ile sözlü tarih görüşmesi

Topuzoğlu, İrfan
    Topuzoğlu, 1949 yılında Alipaşa Mahallesi, Nazım Sokak’ta doğar. Görüşmenin başında mahallesindeki komşularından bahseder. Süleyman Çelebi İlkokulu’nda okur. Çocukken oynadıkları oyunları anlatır. Sünnet törenlerinden ve ...
  • Münir Aydıngün ile sözlü tarih görüşmesi

Aydıngün, Münir
    Münir Aydıngün, 1942’de Alipaşa Mahallesi’nde doğar. Günaydın, ilkokulu şimdi muhtarlığın karşısında Halk Eğitim kurs yeri olarak kullanılan, eski İvazpaşa İlkokulu’nda, ortaokulu Osmangazi Ortaokulu’nda, liseyi Bursa Erkek ...
  • Necati Saraç ile sözlü tarih görüşmesi

Saraç, Necati
    Necati Saraç 1940 yılında doğar. Bursa Harmancıklıdır. Mahallelerindeki yatırlardan bahseder. Komşulukların çok başka olduğunu anlatır. Evliliklerden, düğünlerden, sünnet düğünlerinden söz eder. Mahallede oynadıkları ...
  • Hikmet Özgen ile sözlü tarih görüşmesi

Özgen, Hikmet
    Hikmet Özgen, 1946 yılında Alipaşa Mahallesi’nde doğar. Çocukluğunda Velodrom'a maça giden Özgen, maçtan sonra mezarlığın duvarında yorumlar yaptıklarını söyler. Çocukluğunda top ve bilye oynar. Okul bittikten sonra çalışma ...
  • Şükrü Coşkundeniz ile sözlü tarih görüşmesi

Coşkundeniz, Şükrü
    Şükrü Coşkundeniz 1929 yılında Hamzabey’de doğar. 53 senedir Alipaşa Mahalesi’nde yaşamaktadır. Çocukluk yılları Tahtakale’de geçer. Bursa'ya yapılan ilk kolejden bahseder. Komşuluk ilişkilerinin eskiden bir başka olduğunu ...
  • Necati Saygılılar ve Hadiye Saygılılar ile sözlü tarih görüşmesi

Saygılılar, Necati; Saygılılar, Hadiye
    Necati Saygılılar 1928'de doğar. İlkokulu Fomora’da İstiklal Okulu’nda okur. Atatürk’ün vefatında 2. sınıfta olduğunu söyler. Babasından kısaca bahseder, Alipaşa Mahallesi’ndeki komşuluk ilişkilerini anlatır. 1951 yılında ...
  • Neriman Erten ile sözlü tarih görüşmesi

Erten, Neriman
    Neriman Erten 1931 yılında Alipaşa Mahallesi’nde doğar. Erten, ilkokul mezunudur. Görüşmenin başında komşuluk ilişkilerini anlatır. Hıdırellez, düğünler, sünnet düğünleri gibi çeşitli konulardan bahseder. Bayramlarda ...
  • Semiha Acar ile sözlü tarih görüşmesi

Acar, Semiha
    Semiha Acar, babasının üçüncü evliliği yaptığı Nazmiye Hanım’dan, Bursa’da doğar. Alipaşa Mahallesi, Pınarbaşı Caddesi'nde oturur. Eski adıyla Kazgani, şimdiki ismiyle Süleyman Çelebi İlkokulu'nu bitirir. Daha sonra öğretmen ...
  • Rüştü Burlu ile sözlü tarih görüşmesi

Burlu, Rüştü
    Rüştü Burlu 1928’de doğar. İlkokulu Kazgani Mektebi’nde liseyi Erkek Lisesi’nde okur. Soyadını Orhaneli’nin Burmu köyünden alır. Lise yıllarından hatırladığı bazı olayları anlatır. 1951’de İstanbul Üniversitesi Tıp ...
  • Şükriye Aktar ile sözlü tarih görüşmesi

Aktar, Şükriye
    Şükriye Aktar 1945 yılında Bursa’da doğar. 1964 yılında Alipaşa Mahallesi, Uzun Sokağa gelin olarak gelir. Daha önceleri mahallenin isminin Kademeli Sultan Mahallesi olduğunu söyler. Komşuluk ilişkilerinin çok iyi olduğundan ...
  • Zerrin Uluçay ile sözlü tarih görüşmesi

Uluçay, Zerrin
    Zerrin Uluçay 1956’da doğar. Emeklidir. Mahallesindeki komşuluk ilişkilerini anlatır. Alipaşa’da yatırlar ve türbeler olduğunu söyler. Mahalledeki çeşmelerden de bahseder. Bayramların Pınarbaşı’nda, Hıdırellez’in de ...
  • Gülruh Ersop ile sözlü tarih görüşmesi

Ersop, Gülruh
    Gülruh Ersop, Bursa’nın Balmumcu Semti’nde Araplar Mahallesi’nde doğar. Konuşmasının başında ailesinden söz eder. Dedesi derviştir, babası önceleri memurluk yapar, daha sonra dokuma işine başlar aynı zamanda eski ...
  • Elmas Yıldız ile sözlü tarih görüşmesi

Yıldız, Elmas
    Ailesi yıllar önce Alipaşa Mahallesine yerleşen Elmas Yıldız 1946 doğumludur. Görüşmenin başında çocukluğunda oynadığı oyunlardan bahseder. Düğün merasimlerini anlatır. Kandillerde ve Ramazanda yapılanlardan bahseder. Doğum ...
  • Eşref Tırpancı ile sözlü tarih görüşmesi

Tırpancı, Eşref
    Eşref Tırpancı 1946 Bursa doğumludur. Görüşmenin başında evini ve çevresindekileri anlatmaya başlar. Arap Dede yatırının isminin nereden geldiğini anlatır. Daha sonra mahalledeki düğünlerden bahseder. Kendi sünnetinden de ...
  • Hikmet Üstükarcı ile sözlü tarih görüşmesi

Üstükarcı, Hikmet
    1961 yılında Alipaşa Mahallesi'nde doğan Hikmet Üstükarcı, komşuluk ilişkilerini anlatarak söze başlar. Evliliklerden, düğünlerden, sünnet merasimlerinden bahseden Üstükarcı Tezveren Hazretleri, Somuncu Baba gibi mahallede ...
  • Turgut Bursalı ile sözlü tarih görüşmesi

Bursalı, Turgut
    Turgut Bursalı 1937 yılında Alipaşa Mahallesi'nde dünyaya gelir. 1964’te evlenir. Mahalledeki komşularından bahseder. Ramazan gelmeden yapılan hazırlıkları anlatır. Mahallede o sırada bir kişide buzdolabı olduğunu söyler. ...

Daha Fazla