Talay, İsmail
Gurbetoğlu, Ali
1916 yılında Ankara’nın Ayaş ilçesine bağlı Gökler köyünde doğan İsmail Talay’ın babası Çanakkale Savaşı’na gider ve bir daha kendisinden haber alınamaz. 1923 yılında ilkokula başlar. 50-60 kişilik bir sınıfta eğitim alır. Tahtadan tüfekleri olduğunu ve perşembe günleri öğleden sonra talime gittiklerini söyler. Okulunun fiziki şartlarından bahseder bu arada ilkokulda okuduğu Unutma isimli şiiri görüşme sırasında da okur. Görüşmede çocukluk ve okul anılarını aktaran Talay, sınıftaki pek çok arkadaşının babasız olduğunu ifade eder. Dördüncü sınıfa devam ederken Latin alfabesine geçilir ve beş senelik eğitim üç seneye indirilince okula devam edemez. Öğretmenin kendilerini falaka ile cezalandırdığını anlatır. Köyde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile ilgili fazla sayıda etkinlik yapılmadığını belirtir. Cumhuriyet’in Onuncu yıl kutlamalarına katılır ve Atatürk’ü görür. Kutlamaların yapıldığı Tandoğan Meydanı’nın o yıllarda tarla olduğunu söyler.tr_TR
Köy Hayatıtr_TR
İsmail Talay ile sözlü tarih görüşmesitr_TR