Topaloğlu, İhsan
Özlek, Sevda
1914 yılında Kilis’te doğan İhsan Topaloğlu’nun ailesi çiftçilikle uğraşır. Çocukluk dönemi savaş yıllarına denk gelir ve Kilis’in Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine ailesiyle Halep’e gider. Bir buçuk sene Halep’te kalırlar ve sonrasında Kilis’e dönerler. Kurtuluş Savaşı sırasında kazanılan her zaferden sonra halkın kutlama yaptığını belirtir. 6 yaşında Kilis’te bir Fransız okuluna gitmeye başlar ve daha sonra Turan İlkokulu’na devam eder. İlkokula giderken fes giydiğini, mehter marşlarını öğrendiğini ifade eder. İlkokul eğitimini Kilis’te tamamlar. Görüşmede İhsan Topaloğlu çocukluk ve okul anılarından bahseder. Çocukluğunda yapılan bayram kutlamalarını, belediye seçimlerini ve dönemin gazetelerini anlatır. Ortaokula Kilis’te başlar, 1928’de İstanbul’a giderek Galatasaray Lisesi’ne kayıt olur. Cumhuriyet’in onuncu yıl kutlamaları için Ankara’ya gider ve törenlere izci olarak katılır. Ankara’da Ulus’ta yapılan Cumhuriyet Balosu’na katılır ve baloda Atatürk’ü görür. Görüşmede bu baloda olanları detaylı olarak anlatır. 1936 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitirir ve Kimya Mühendisliği okumak için Almanya’ya gider. İki sene eğitim alan Topaloğlu, II.Dünya Savaşı başlayınca eğitimini yarıda bırakarak Türkiye’ye döner. Daha sonra İsviçre, Zürih’e gider ve tahsilini orada tamamlar. 1945 yılında Türkiye’ye döner ve ilk görevine Karabük'te Sümerbank’ta başlar. Sonra MTA Enstitüsü, Ankara Çimento Fabrikası, Etibank, Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü, Tübitak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi çeşitli kurumlarda çalışır ve milletvekilliği yapar.tr_TR
İhsan Topaloğlu ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1914, Kilis; T.C.; Erkek; Mühendistr_TR
Ankara, Çankayatr_TR
Cumhuriyet'te çocuktular. Mine Göğüş Tan, Özlem Şahin, Mustafa Sever, Aksu Bora. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2007.