Akay, Emine
Sever, Mustafa
1921 yılında Bolu ilinin Mengen ilçesine bağlı Babahızır köyünde doğan Emine Akay, ilkokulu doğduğu köyde bitirir. 6 yaşındayken babası İzmir’e çalışmaya gidince iki kardeşi ile hem hoca hem de muhtar olan dedesinin yanına yerleşirler. Çocukluğu Babahızır köyünde dedesinin yanında geçen Akay, dedesinin bilgili, kültürlü ve iyi yetişmiş bir insan olduğunu ifade eder. Kalabalık bir aile ortamında bolluk içinde büyür. İlkokula başlayacağı sene harf devrimi olunca Arap harflerini hiç öğrenmez. 1931 yılında ilkokulu bitirince dedesi Bolu’da açılan öğretmen okuluna göndermek ister fakat babaannesi karşı çıktığı için okula gidemez. Devlet Demir Yolları’nın özel servislerinde aşçıbaşı olarak çalışan babası İzmir’den sonra Eskişehir’de bir hastaneye tayin olunca Eskişehir’e taşınırlar. Eskişehir’den sonra babasının işi için Ankara’ya giderler. Akay, görüşmede okul anılarından, okulun fiziki durumundan, öğretmenlerinden ve derslerinden bahseder.tr_TR
Şapka İnkılabıtr_TR
Türkçe Ezantr_TR