Hattab, Baraa
Delioğlu, Fatmanur
http://hdl.handle.net/20.500.11834/952
1990 yılında Suriye, İdlip’te doğan Baraa Hattab, Suriye’deki iç savaş öncesinde şehrin çok huzurlu bir yapısı olduğunu fakat savaş sonrası her gün patlayan bombalarla insanların öldüğünü anlatmaktadır. Babası manifaturacı, annesi ev hanımı olan Hattab, öğrenim hayatının güzel geçtiğini söylemektedir (2:30). Fransız Dili Edebiyatı Bölümü’nde lisansını tamamlayan Hattab, bir sene öğretmen olarak görev yaptıktan sonra savaş sebebiyle işi bıraktığını dile getirirken mesleğini çok sevdiğini de belirtir. Ailesini Suriye’de bırakarak eşi ile Türkiye’ye yerleşen Hattab, eşi ile tanışıp evlenme sürecinden ve eşinin mesleğinden bahseder (4:40). Suriye’deki savaşa dair izlenimlerini aktardıktan sonra neden Türkiye’ye gelmek istediklerini açıklar. Suriye-Türkiye sınırında yaşadıklarını anlatan Hattab, sınırı geçtikten sonra yerleştikleri evden ve iş bulma süreçlerinden detaylı olarak bahseder. Eşinin çalıştığı çiftliğe yerleşen Hattab, 1 sene boyunca kaldığı çiftlikten, yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle ayrılarak eşinin abisinin yaşadığı Elazığ ilinin Karakoçan ilçesine bağlı Aşağıovacık Köyü’ne yerleşir (15:00). Eşinin aynı köyde çobanlık yaptığını söyleyen Hattab, evi ve eşyaları civardaki köylülerin verdiğini belirtir. Kampta kalmak istememe nedenlerini açıkladıktan sonra Suriye’deki kardeşlerinin şu anki durumuna da değinir (18:30). Yaşadıkları köyde Türk komşuları ile ilişkileri hakkında bilgiler verir. Ailenin sağlık ihtiyaçları ücretsiz karşılanmaktadır. Savaş bitince Suriye’ye dönmek istediğini dile getiren Hattab, savaştan önceki Suriye’nin ekonomik durumuna ve toplumsal yapısına değinir (23:00). IŞİD’in mülteciler üzerindeki etkilerinden bahseder (26:00). Suriye’deki düğünleri ve düğün adetlerini anlatan Hattab, yeniden üniversite dönemi ve Suriye’deki sosyal hayatı ile ilgili bilgiler verir (33:00).tr_TR
Fatmanur Delioğlu
Suriyetr_TR