Korkut, Ali Osman
Dursun, Oğuzhan
Sarıbatur, Ozan
http://hdl.handle.net/20.500.11834/935
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Maltepe ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 6'dır.tr_TR
1926 yılında Elazığ ilinin Maden ilçesine bağlı Çınarcık köyünde doğan Ali Osman Korkut, askere daha geç gitmesi için nüfusa beş sene geç kaydedilir. Çocukluğu köyde geçen Korkut, Manisa’da askerliğini yaptıktan sonra İstanbul’a göç eder. İlk olarak Fatih, Kocamustafapaşa’da daha sonra ise Maltepe’de ikamet eder. Babasının da çalıştığı Cibali’deki sigara fabrikasının işçileri için yapılan Maltepe’deki Tekel evlerine taşınırlar. Maltepe’nin o yıllarda bir köy gibi olduğunu ve ilçeye ulaşımın trenle yapıldığını söyler. İstanbul’a ilk geldiğinde, Tahtakale’de tuttuğu küçük bir dükkanda kahvaltılık malzemeler satan Korkut, Maltepe’ye taşındıktan sonra bir bakkal dükkanı açar. Araba olmadığı için Yalova’ya at arabasıyla giderek malzeme getirdiğinden bahseder. Veresiye yaptığı satışlardan ve bunların sebeplerinden de bahseder. Ayrıca bakkala ilk defa telefon getirdiği ve umumun kullanımına açtığı zamanlara da değinir.tr_TR
Bakkaltr_TR
Telefontr_TR
Ali Osman Korkut ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1931, Elazığ; T.C.; Erkek; Bakkaltr_TR
Türkiye, İstanbul, Maltepetr_TR
Dursun, O., Sarıbatur, O.. "Biz buraya geldiğimizde belediye yoktu...". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 06 Maltepe.tr_TR