Şimşek, Melda Cinman
Ekinay, Murat
Doğangönül, Vildan
Hasanoğlu, Kübra
Aydın, Esma
http://hdl.handle.net/20.500.11834/928
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Şişli ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 13'tür.tr_TR
1955 yılında İstanbul’da doğan Melda Cinman Şimşek, Şişli Koleji’nden sonra şimdiki adı Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi olan o zaman ki adıyla İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne gider. Doktorasını tamamladıktan sonra çevre üzerine dersler vermeye başlayan Şimşek, derslerinde İstanbul’un eski ve yeni halini kıyaslayarak çevre sorunlarına eğildiğinden bahseder. “Bey Ağa” olarak bilinen ve Rami Çiftliği'nin sahibi olan dedesi Silistre doğumlu, Kafkas Savaşı’na katılmış bir gazidir. Çocukluk yıllarında şehrin dışında kalan Mecidiyeköy’de fabrikaların ve yeşillik alanların bulunduğunu söyler. Aynı şekilde şehir dışı sayılan Levent’te de iki katlı villalar vardır. Etiler ve Ulus diye bilinen semtlerin ise o yıllarda henüz olmadığını ifade eder. Şişli’de doğup büyüyen Şimşek, hem Ermeni hem Rum hem de Musevi komşuları olduğunu ve her bayramı hep birlikte kutladıklarını belirtir. 6-7 Eylül Olayları’ndan sonra Musevi, Ermeni ve Rum arkadaşları ya isim değiştirirler ya da ülkeyi terk ederler. Çocukluk döneminden bahsederken oynadıkları oyunlara da değinen Şimşek, şimdi o dönemlerden hiçbir şey bulamadığını ve her şeyin yabancılaştığını söyler.tr_TR
Şişli (İstanbul, Türkiye)tr_TR
Kentleşmetr_TR
Yahudiler (Museviler)tr_TR
Çok Kültürlülüktr_TR
Melda Cinman Şimşek ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1955, İstanbul; T.C.; Kadın; Akademisyentr_TR
Türkiye, İstanbul, Şişlitr_TR
Ekinay, M., Doğangönül, V., Hasanoğlu, K., Aydın, E.. "Yabancıyız biz bu şehirde; tıpkı gitmek zorunda kalan Rumlar, Ermeniler, Museviler gibi...". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 05 Şişli.tr_TR