YazarDiken, Şeyhmus
Künye BilgisiDiken, Şeyhmus. Amidalılar: Sürgündeki Diyarbekirliler. İstanbul: İletişim, 2009.tr_TR
Özet12 Eylül 1980 sonrasında veya arefesinde Diyarbakır’dan "gitmek" zorunda kalan ve çoğu yirmi yılı aşkın süre gurbette yaşayanlarla yapılan söyleşiler yer alıyor bu kitapta. Önce çocukluklarının, gençliklerinin Diyarbekir’ine (ve Lice’sine, Silvan’ına, Ergani’sine, Piran’ına...) dair hatırladıklarını anlatıyorlar. Sonra, 1960’ların sonlarından 1970’lere uzanan yoğun siyasal hareketlilik döneminin aktivistleri olarak, bu döneme ilişkin tanıklıklarını aktarıyorlar. Nihayet, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasındaki atmosferi ve gerek Ortadoğu’da gerek Avrupa’daki sürgünlük yaşantılarını hikaye ediyorlar. Mülteciliğin iki boyutunu da ortaya seriyor bu deneyimler: Hem tahribatı, çilesi, özlemleri-bilhassa Diyarbakır’ın burunda tütüşü...Hem de Avrupa’da bir “Kürt diasporası”nın oluşumuna etkileri-özellikle “İsveç Ekolü” olarak tanımlanan diaspora ortamının ortaya çıkışı... Şeyhmus Diken’in yaptığı söyleşiler, Diyarbakır "muhabbeti"yle ilgili olduğu kadar, Kürt siyasal hareketinin ideolojik evreniyle ilgili zengin bir dokümantasyon da sunuyor.tr_TR
Dizi KaydıAnı Dizisi;50
Anahtar KelimelerDiyarbakır (Türkiye)tr_TR