Enchmarch, Nicci
Kor, Zahide Tuba
http://hdl.handle.net/20.500.11834/664
Bu görüşme, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Özgürlük Filosu başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 39 kişi ile görüşülmüştür.tr_TR
Bu görüşme, e-mail yoluyla yapılmıştır.tr_TR
İngiltere’de yaşayan ve proje yönetim müşaviri olarak çalışan Yeni Zelandalı Nicci Enchmarch, Filistin davası için farklı yardım organizasyonlarında görev alır. 2010 yılında Gazze’ye insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu’na katılır ve Mavi Marmara Gemisi’nde bulunur. Sadece Gazzelilere değil bütün Filistin halkına yardım etmek üzere yola çıkıldığını söyleyen Enchmarche, bu kadar şiddetli olmasa da bir engelleme ile karşılaşılacağını tahmin ettiğini, bu arada uluslararası arenada devam eden hukuki süreçten umutlu olduğunu ifade eder. Saldırı anında güvertede bulunurken saldırının gerçek silahlarla yapıldığı anlaşılınca, yapılan anonslar sonrası güverteden ayrılarak içeri girer. Bu sırada alnından vurulan Cevdet Kılıçlar’ın ölümüne şahit olur. Saldırıdan iki saat sonra yaralıların taşınmasını kabul eden İsrail askerlerinin özellikle Arap ve Türk erkeklerine ırkçı tavırlarla yaklaştığından bahseder. Aşdod Limanı’na gitmeden özel eşyaların ve ekipmanların hepsine el koyulur ama pantolonunun cebindeki telefonu üst aramaları sırasında fark edilmez. Böylece gemide yaşananları bir arkadaşına mesaj yoluyla haber vererek saldırının basında duyulmasını sağlar. Limana vardıktan sonra da devam eden arama ve sorgulama süreci içinde, sınır dışı edilmesi için imzalaması gereken bir belge verilir. Belgeyi imzalamayı reddeder ve birkaç gün kalacağı Berşeva Hapishanesi’ne götürülür. Enchmarch, bu sürede karşılaştığı zorluklara ve ülkesine döndüğünde aldığı tepkilere de değinirtr_TR
İHH İnsani Yardım Vakfıtr_TR
Gazze (Filistin)tr_TR
Filistintr_TR
İsrailtr_TR
Mavi Marmara Gemisitr_TR
Özgürlük Filosutr_TR
Saldırılartr_TR
Yaralar ve Yaralanmalartr_TR
İnsan Hakları Hukukutr_TR
Esarettr_TR
Hapis Cezasıtr_TR
Nicci Enchmarch ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
Yeni Zelandalı; Kadın; Proje Yönetim Müşaviri, İnsanı Yardım Görevlisitr_TR
İngiltere, Londratr_TR
Kor, Zahide Tuba. Küresel vicdanın dilinden: özgürlük filosu: yolcularla söyleşiler. İstanbul: İHH Kitap, 2011.tr_TR