Gültekin, Ahmet
Kaplan, Ahmet
http://hdl.handle.net/20.500.11834/561
Bu görüşme, bir öğretmen tarafından Bilim ve Sanat Vakfı’na (BİSAV) bağışlanmıştır. Bir ders kapsamında gerçekleştirilen bu görüşmelerin toplam sayısı 41'dir.tr_TR
1946 yılında Erzincan’da doğan Ahmet Gültekin, ilkokulu doğduğu köyde tamamlar. Öğretmenlik sınavını kazanır fakat maddi nedenlerden dolayı öğrenimine devam edemez. Çocukluk dönemi sıkıntılarla geçen Gültekin, hayvan otlatarak ailesine yardımcı olur. Köy düğünlerinden ve evliliklerin çoğunun görücü usulü ya da kız kaçırma ile olduğundan bahseder. Ailede erkeğin egemen ve anne-babaya itaatin çok önemli olduğunu anlatırken akrabalık bağlarına ve akrabalık derecesindeki komşuluk ilişkilerine de değinir. Köy yerindeki alışverişlerde para yerine takasın kullanıldığını, paranın önemsiz olduğunu ve hatta çocukların belli bir döneme kadar parayı tanımadıklarını söyler. Ulaşımın zor olduğu ve sağlık ocağı gibi kuruluşların olmadığı köylerinde sıklıkla salgın hastalıkların baş gösterdiğinden bahsederken, kadın ve bebek ölümlerinin çokça yaşandığını da aktarır. Oğlu evlendikten sonra İstanbul’a gelen Gültekin, burada bir market açarak ticaretle uğraşır.tr_TR
Öğretmen Bağışı
Köy Düğünütr_TR