Aslanapa, Oktay
Akar, Şevket Kamil
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
Fakülteyi bitirdiği 1938 yılında açılan Avrupa imtihanını kazanan ve Türk-İslam Sanatı okumak üzere Berlin’e giden Oktay Aslanapa, Türkçe’nin hiç konuşulmadığı bir şehir arayarak Marburg Üniversitesi’ne kaydolur. Savaş başlayınca Avrupa’da okuyan Türk öğrenciler geri gelmek üzere Münih’te toplanır. Türkiye’ye dönen Aslanapa, askerliğini yedek subay olarak Midyat’ta yapar. Askerliğine devam ederken bakanlıktan gelen bir yazı ile 1942 yılında yeniden Avrupa’ya ama bu defa Strzygowski Enstitüsü’nün bulunduğu Viyana’ya gider ve 1943 yılının Ekim ayında doktorasını tamamlayarak Türkiye’ye davet edilen hocası Ernst Dietz ile İstanbul’a gelir. 1956 yılında evlenir. Turgut Cansever’in babası Hasan Ferit Cansever’in sohbetlerinde bulunan ve onun milliyetçi görüşlerinden etkilenen Aslanpa, yine aynı dönemde Milli Türk Talebe Birliği (MTTB)’nin faaliyetlerine de katılır.tr_TR
Türk Tarih Kurumu (TTK)
147'ler Tasfiyesi