Kişmir, Celalettin
Sönmez, Zümrüt
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
1919 yılında Antalya’da doğan Celaleddin Kişmir, babası emekli olduktan sonra ailesiyle beraber Konya’ya yerleşir. İlkokul öğrenimini burada tamamlar. Konya Lisesi’ne devam ederken amcasının isteği üzerine onun yanına yerleşir. Liseyi Adana Erkek Lisesi’nde bitirir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne girmeye hak kazanır. Dönemin siyasi karışıklıkları nedeniyle fakülteyi yarıda bırakarak Anadolu Öğretmen Okulu’na gider. Askerliğini Erzurum’da yapan Kişmir, askerlikten sonra tamamen Konya’ya yerleşir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir organı olan Ekokon Gazetesi’nde çalışmaya başlar. 1973’e kadar bir taraftan memurluk yaparken bir taraftan da çeşitli Konya gazetelerine günlük yazılar yazmaya devam eder. 1973 yılında eşinin vefatının ardından memuriyetten emekliliğini ister. Emeklilik isteği bakanlık tarafından reddedilen Kişmir’e, Halk Kütüphanesi’nde (Millet Kütüphanesi) yöneticilik görevi teklif edilir. Teklifi kabul edip İstanbul’a yerleşir. 1983’e kadar İstanbul Halk Kütüphanesi dahil birçok kütüphanenin gelişimine önemli katkılarda bulunduğu gibi çeşitli kütüphanelerin açılışına da vesile olur. 1983 yılında emekli olduktan sonra Galatarasay Lisesi Kütüphanesi’nde müdürlük yapmaya başlar.tr_TR
Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV)
Yeni Konya Gazetesi