Bingöl, Halil
Tatlısu, Muhammed
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3817
1947 yılında Eyüp'te doğan Halil Bingöl, sahaflığa Eyüp'te Şafak Sineması'nın önünde Tommiks ve Teksas satarak başlar. Sonraki yıllarda Beyazıt Meydanı'na tezgah açar. Bu arada İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Maliye Muhasebe bölümünü bitirir. 15 yıl Mali Müşavirlik yapar. 1980'de Hasan Harman ile birlikte Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda çalışmaya başlar. Muzaffer Ozak zamanında çarşının işleyişinden bahseder. 1994'te Beyazıt'tan ayrılır ve Aslıhan Çarşısı'na gelir. Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nın esnafından İbrahim Manav ve Turan Türkmenoğlu'ndan, Sinan Gözen'den ve Karadeniz Kitabevi'nden bahseder. Arslan Kaynardağ'ın cenaze merasimini kısaca anlatır. Kaçak kitap basımı ve korsan kitaplarla ilgili bildiklerini aktarır. Ucuz kitap basımının ve alımının sebepleri üzerinde kısaca durur. Taksim Atatürk Kitaplığı'nın okuyuculara iyi hizmet verdiğini söyler. Çarşı esnafı ve üniversite hocalarının birbirleriyle ilişkisine kısaca değinir. Sahafiye kitap ifadesin açıklar. Sahafların kitapları temin şekillerini anlatır. Sahaf ifadesinin kendisine göre tanımlar. Arslan Kaynardağ'ın kitap satış şeklini anlatır. Çarşıya gelen meşhur simaların isimlerini verir. Turan Türkmenoğlu ve kitabı hakkındaki görüşlerini aktarır. Beyazıt Sahaflar Çarşısı ve Aslıhan'daki iftar geleneğini anlatır. Kendi oğlunu da sahaf olarak yetiştirir. İstanbul'daki sahaf festivalleri hakkında bilgi verir. Ali Ertem'in dükkanından da bahseder. Enderun Kitabevi hakkında da kısaca bilgi verir. Sahaflığın geçirdiği dönüşüm ve Nadir Kitap ile ilgili değerlendirmelerde bulunur.tr_TR
Muhammed Tatlısutr_TR
Barış Sahaftr_TR