Yılmaer, Hasan
Arcan, H. Esra
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3785
Bu görüşme, Suat Gezgin’in yürütücülüğünde, Veli Polat ve H. Esra Ercan’ın koordinatörlüğünde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün katkılarıyla Türkiye Sözlü Basın Tarihi Projesi Cilt II başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 17'dir.tr_TR
1929 doğumlu olan Hasan Yılmaer, İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Bir çok mensubunun edebiyatçı olduğu bir aileden gelen Yılmaer liseyi İstanbul Erkek Lisesi’nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesine devam eder. Fakat askere gittiği dönemde aynı zamanda gazetede çalıştığı için okula ara vermek zorunda kalır ve sonradan bırakır. Gazeteciliğe ise lise yıllarında tatillerde harçlığını çıkarmak için başlar. Gazetecilik serüvenine ilk kez 1945 yılında Tasvir’de başlar ve burada polis-adliye muhabirliği yapar. 1950 yılında ise Milliyet'te çalışmaya başlar. Geçmiş ve günümüz gazeteciliğini karşılaştırır, geçmişe göre bugün baskının bulunmadığından bahseder. O dönem sendikal haklar yoktur ve Hasan Yılmaer bunun öncü savunucularındandır. O dönemler gazetecilik algısının farklı olduğunu ve gazetecilere yalan yazan adamlar gözüyle bakıldığını söyler. 27 mayısı bir milat olarak değerlendirir ve süreci hazırlamada ne derece ve nasıl rol oynadıklarından bahseder. O dönemin en bilindik olayları sık sık gazete kapatmak ve gazetecilerin davalık olmalarıdır ve Yılmaer’de buna maruz kalmıştır. O dönemin en büyük sıkıntısı kısıtlı haber kaynağıdır. Ülke içinde haber alınan tek merkez Anadolu Ajansıdır ve dış dünya için genelde yabancı, Fransız kaynaklar kullanılır. Uzun süre Fransızlar gözünden haber alındığı için Cezayirlilerin asi Fransızların kahraman olduğu fikrinin hakim olduğunu söyler. Gazeteciliğin bir namus işi olduğunu savunur ve gazeteci her zaman doğru, dürüst olmalıdır ilkesinde ilerler.tr_TR
İpekçi, Abditr_TR
Emeç, Çetintr_TR
Demirkent, Nezihtr_TR
Milliyet Gazetesitr_TR
Baban, Cihadtr_TR
12 Eylültr_TR
Koç, Vehbitr_TR
Eczacıbaşı, Nejattr_TR
Özkök, Ertuğrultr_TR
Ecevit, Bülenttr_TR
27 Mayıstr_TR
Kıbrıs Barış Harekatıtr_TR
Ilıcak, Kemaltr_TR
Simavi, Eroltr_TR
Hasan Yılmaer ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1929, İstanbul; T,C; Erkektr_TR
Gezgin, Suat. Türkiye sözlü basın tarihi cilt II. Veli Polat, H. Esra Arcan. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2016.tr_TR