Umar, Leyla
Arcan, H. Esra
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3706
Bu görüşme, Suat Gezgin’in yürütücülüğünde, Veli Polat ve H. Esra Ercan’ın koordinatörlüğünde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün katkılarıyla Türkiye Sözlü Basın Tarihi Projesi Cilt II başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 17'dir.tr_TR
1928 doğumlu olan Leyla Umar Samsun'da dünyaya gelmiştir. Sayısal derslerin kabus olması üzerine eğitim hayatını yarım bırakır. Çocukluğundan beri gazeteci olmak istediğini dile getirir ve gazetecilik serüvenine eşinden boşandıktan sonra çalışmak zorunda olduğu için başlar. Gazetecilik camiiasında iyi karşılandığını ve ona her zaman iyi davranıldığını anlatan Umar, en büyük pişmanlığının cemiyet haberleri yazmak olduğunu söyler. Kendi anlatımı ile Fidel Castro ile röportaj yapmayı takıntı haline getirir ve sonunda röportajı gerçekleştirir. Fakat ömrü boyunca politikacılardan uzak durduğunu ve olabildiğince karşılaşmamayı tercih ettiğinin altını çizer. O dönemlerde ülkede etnik ayrımcılığın var olmasına karşın gazetecilik dünyasında dayanışma ve tutum hakimdir. Fidel Castro ile yeniden görüşmesini ve birlikte yemek yapma serüvenini anlatan Umar bu konu hakkında kitap yazacağını söyler.tr_TR
Gazeteciliktr_TR
Castro, Fideltr_TR
Ulunay, Refii Cevattr_TR
Milliyet Gazetesitr_TR
Evren, Kenantr_TR
Cumhuriyet Gazetesitr_TR
İpekçi, Abditr_TR
Leyla Umar ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1928, Samsun; T,C.; Kadıntr_TR
Gezgin, Suat. Türkiye sözlü basın tarihi cilt II. Veli Polat, H. Esra Arcan. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2016.tr_TR