Gürel, Ara
Arcan, H. Esra
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3704
Bu görüşme, Suat Gezgin’in yürütücülüğünde, Veli Polat ve H. Esra Ercan’ın koordinatörlüğünde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün katkılarıyla Türkiye Sözlü Basın Tarihi Projesi Cilt II başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 17'dir.tr_TR
1928 doğumlu olan Ara Güler İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Pangaltı Lisesi’nde 8. sınıfı bitirdikten sonra lise eğitimine Özel Getronagan Ermeni Lisesi’nde devam eder. İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'ne başlayan Gürel aynı zamanda Hayat Dergisi'nde de gazeteciliğe başlar. Önceleri tiyatroya olan ilgisinden dolayı tiyatro ile ilgili devam etmek ister. Kendi anlatımı ile fotoğraflarındaki dekor detaylarını tiyatro ve sahne bilgisine borçludur. Foto muhabirliğine Yeni İstanbul Gazetesi'nde başlar. Daha sonra Hürriyet ve Hayat Mecmuası'nda devam eder. Gazete için röportajlar yapan ve fotoğraflar çeken Gürel, Demokrat Parti’nin propaganda haberine giderken tesadüf eseri olarak Aphrodisias antik kentini keşfedip adını dünyaya duyurur. 1956'da Da Time’ın Maçka’da büro açmasıyla birlikte orada çalışmaya başlar. Pablo Picasso, Salvador Dali, Tenesse Williams gibi önemli kişilerle röportajlar yapan Gürel, bu röportajlar için iyi bağlantılara ihtiyaç duyulduğunu söyler. Gazeteciliğin esaslarından uzun uzun bahseder, nasıl gazeteci olunacağına dair tavsiyelerde bulunur.tr_TR
Gürel, Aratr_TR
Fotoğraftr_TR
Foto Muhabiritr_TR
Ara Gürel ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1928, İstanbul; T,C.; Erkektr_TR
Gezgin, Suat. Türkiye sözlü basın tarihi cilt II. Veli Polat, H. Esra Arcan. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2016.tr_TR