Açıkel, Ali
Bursa’da dünyaya gelen Alı Açıkel’in babası şehrin ilk zabıta memurlarındandır. Açıkel, Balabanbey İlkokulu’nda tahsil hayatına başlar. Okulu hakkında bilgiler verir. Çocukluğunu hareketli bir dönem olarak değerlendirir. O zamanlar çocuklar arasında oynanan oyunlardan bahseder. Çocukların oyun oynadıkları mekanlardan biri de içi çocuk oyun sahasına dönüşen Balabanbey Kalesi’dir. Hafta arası Texas, Tom Miks kitaplarını arkadaşlarına satar; bu sayede hafta sonları için para biriktirir. Sinemalardaki filmleri hiç kaçırmadan izler. Çocukluk yıllarındaki anılardan detaylıca bahseden Açıkel, dönemin aile hayatı hakkında da bilgiler verir. Komşuları Tatar Hacer Hanım sayesinde Tatarca öğrenir. O zamanlar Harmanyeri Camii yararına Kırkpınar Güreşleri yapılır. Talimhane'de maçlar, turnuvalar düzenlenir. Hünkar Köşkü civarı mesire yerleridir. İlkbaharın gelmesiyle birlikte aileler piknik yapmaya başlarlar. Hıdırellez zamanı akşamdan yakılan hasır ve samanların üzerinden atlanır. Hıdırellez haftasında Pazarı dede günüdür. Kaplıkaya dede yeridir. Pazar sabahı ezanla kalkılır, hava aydınlanmadan Kaplıkaya’ya gidilir. Okumayı sevmediğini dile getiren Açıkel kadın terzisi olur. Daha sonra Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde işe girer. 1979 yılında Erzincan’da askerlik yapar. Askerden sonra bir süre gazetede çalışmaya devam eder. Bir süre de reklamcılık ve matbaacılık ile uğraşır. Emekli olduktan sonra Mollaarap Mahallesi’nde yaşamaya devam eder. Görüşmede mahallenin tanınmış simalarının hayat hikayelerinden bahseder. Bu isimler sağlık memuru İğneci İsmail Çetin, Taksirat Mustafa Yavşaner, Palabıyık lakaplı Hacı Muyo, Şam tatlıcı Şaban Amca, Deli Memo, Şekerci Zizo, Bakkal Ömer Taner, Ayakkabıcı For For İsmail, Karcı Hakkı Ağa’dır. Yine görüşmede Mollaarap Mahallesi'nin ilk dolmuşçuları, bakkalları, fabrikaları ve ilk muhtarlarının listesine yer verilir.tr_TR
Mollaarap Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Serengil, Özturktr_TR