Vercan, Ferit
1943 yılında doğan Ferit Vercan, dört kuşaktır Alipaşa Mahallesi'nde bulunduklarını, 6 yaşından beri ise Tahtakale Mahallesi'nde yaşadığını söyler. Soyadları ikinci kuşak dedesi Hafız Nuri Vercan tarafından alınır. Babasının tahsil hayatı hakkında kısaca bilgiler verir. Daha sonra dedesinden de bahseden Vercan, 1890 yılında yine dedesi tarafından kurulan iş yerinde ticaret yapar. 1996 yılında rahatsızlanınca burayı kapatır. Dedesi Hafız Nuri Vercan’nın esnafın hesap işleriyle ilgilendiğinden de bahseder. Dükkanlarında hangi ürünlerin satıldığını aktarır. Dükkanlarının yanında hana ait bir kemer vardır. Komşusu bu kemeri tadil ederek dükkana alır. Tahtakale hep tarihi kemerin üzerine kurulan dükkanlarla doludur. Cumartesi, Pazartesi ve Perşembe çarşının Pazar günleridir. Komşulukların çok samimi olduğu çarşıda esnaflar arasında dayanışma vardır. Dükkanlarının karşısındaki gayrimüslim esnafla ilişkilerini anlatan Vercan, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın esnafın birbirine saygılı olduğunu söyler. Çarşıya mallar İstanbul’dan gelir. O yıllarda Mudanya’ya yük motorlarıyla yük gönderilir, oradan araçlarla Bursa’ya taşınır. Görüşmede esnaflar hakkında pek çok bilgiye yer verir. 1952-1955 yılları arasında ilk telefon alınır. Evlere hamallarla değil zembillerle erzak taşınır.tr_TR
Gayrimüslimlertr_TR
Tahtakale Çarşısıtr_TR