Çacurrer, Hafize
1929 yılında doğan Hafize Çacurrer’in ailesi Bulgaristan, Tırnova göçmenidir. İlk olarak Lüleburgaz’a yerleştikten sonra Bursa, Muradiye’ye taşınırlar. 1940 yılında Yenimahalle’de Babadağ Mahallesi’ne yerleşirler. Eskiden gecekonduların bulunduğu yerlere apartmanlar yapılır. Kendileri ilk geldiklerinde iki katlı ahşap bir eve taşınırlar. 1946’da elektrik bağlanana kadar gaz lambası kullanırlar. Su ihtiyacı mahallede ortak kullanılan çeşmelerden karşılanır. Çacurrer, II. Dünya Savaşı dönemindeki karartma uygulamasından, ekmek karnesinden bahseder. Önceleri düvencilik yapan babası camide imam olur. Annesi ipek fabrikasında çalışır. Yiyecek bulmanın çok güç olduğundan söz eder. 1949 yılında evlenir, kocası malulen emekli olduktan sonra İstanbul’dan mal getirip satmaya başlar. Komşuluk ilişkileri samimidir. Cenazelerde komşular lokma (kıygaşa) pişirir, ilk bayramda herkes cenaze evini topluca ziyaret eder. Düğünler bahçede yapılır, çengi getirilir. Umurbey Hamamı meşhurdur, her hafta muhakkak gidilir. Çacurrer, kozaları nasıl kaynattıklarını anlatır. Eski zamanlardaki zorluklardan bahsederek şimdi çocuklarının çok daha rahat yaşadıklarını belirtir.tr_TR
Yenimahalle (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Ekmek Karnesitr_TR