Gülmeriç, Volkan
1948 yılında Bursa’da doğan Volkan Gülmeriç, 1953 yılında Umurbey Mahallesine taşınır. İlkokulu Namazgah ve Atatürk İlkokulu'nda, ortaokulu Çelebi Mehmet Ortaokulu'nda, liseyi Erkek Lisesi’nde okuduktan sonra İzmir’de Namık Kemal Lisesi'ni bitirerek İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi'ne girer. Mahallelerinde çoğu kişinin üniversiteye gittiğini söyleyen Gülmeriç, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Profesör Gülay Altay, Yalova Üniversitesi'ni kuran Ahmet Mengüç yanında Ahmet ve Mustafa Uğurlu, Zafer Alagöz, Erkan Can gibi tanınmış isimlerin mahallelerinden yaşadığını belirtir. Gülmeriçlere ait 1953 model araba o yıllarda mahallede bulunan tek arabadır. Gülmeriç, koza zamanı Koza Han’dan alınan ipek kozalarının küfelerle fabrikalara taşınmasından bahseder. Mahallelerinde kahvehane kültürü fazla gelişmediğinden arkadaşlarıyla kayak ve dağ sporlarıyla ilgilenirler. Gülmeriç, evlerinin altından geçen ve muhtemelen Bizans döneminden kalan Ayazma Suyu ayağından bahseder. Mahallelerinde bulunan Ali ve Selahattin isminde iki kabadayıdan, mahallede talim yapan Jandarma Atlı Birliği’nden ve karanfil bahçelerinden söz eder. Gülmeriç, Umurbey-Tofaş Parkı konusunda çalışmaları olduğunu ve Umurbey Camisinin kubbesinin restorasyonunda rol aldığını belirtir. Umurbey Hamamı'nda parti toplantıları yapıldığını aktarır. 1989 yılında SHP’den Yıldırım ilçesi belediye başkanlığına aday olur ancak kazanamaz. ‘Karpuz Geceleri’ adı verilen bir etkinlikten ve 1964 Bursa Festivali'ndeki bir anısından bahseder.1961 yılında mahallelerinde topçu alayı bulunur. Gülmeriç’in annesi ve babası ortak olarak dükkan işletirler, Devlet Tiyatrosuyla birlikte çalışır, peruk üretirler. Gülmeriçler, 1972 yılında televizyon alır. Arkadaşlarıyla Tatlısu Yengeçleri adını verdikleri bir müzik grubu kurarlar, Karpuz Geceleri'nde kendi aralarında müzik çalarlar.tr_TR
Umurbey Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Kozacılıktr_TR