İnançer, Kamil
1924 yılında Hisar’da dünyaya gelen Kamil İnançer, 1930 yılında ilkokula başlar. 1928 yılında eski harflerden yeni harflere geçiş başlar. Camiler okula dönüştürülür, anneleri oralarda yeni harfleri öğrenir. Mahallenin eski halini anlatır. 24 sene İş Bankası Merkez Şube’sinde çalışır. Bursa’da ipek, kestane, kestane şekeri ticareti fazladır. Setbaşı’ndaki kütüphanenin olduğu yerdeki Devrengeç Suyu'ndan bahseder. Tahtakale’den Setbaşı’na kadar olan bölge Bursa’nın merkezi ve ekabir takımının oturduğu bölgelerdir. Setbaşı’ndan sonra ise gayrimüslimler oturur. Mahalledeki emlakçıdan, doktordan, berberden bahseder. Berberliğe bırakarak emlak komisyonculuğuna başlayan Selim Efendi’nin hikayesini anlatır. Tahtakale’deki tabakhaneler hakkında bilgi verir. Bursa’da imar faaliyetlerinin 1950’den sonra başladığını söyler. Hisar fakirlerin, Muradiye daha da fakirlerin oturdukları yerlerdir. Bursa’da 33 ilkokul olduğu bilgisini verir. Eskiden Cuma günlerinin resmi tatil günü olduğunu Cumartesi ve Pazar'ın 1932 yılından sonra resmi tatil yapıldığını söyler. Şapka inkılabından ve Harf inkılabından bahseder. Her mahallenin isminin bir ilkokula verildiğini daha sonraları bu isimlerin değiştirildiği bilgisini verir. Çocukken oynadıkları oyunlardan bahseder. 1930’larda ki kız isteme törenlerini anlatır. Otomobilin olmadığı zamanlarda faytonlar, tek atlı piliçkalar ve landonların olduğunu söyler. Sünnet törenlerinde sünnet çocuğu Emir Sultan’a götürülür. Hıdırellez’de Atıcılar Çayırı, Ziraat Okulu’nun çamlığı, Geçit, Kireç ocakları, Temenyeri gibi mesire alanlarına gidilir. Cenazeler evlerde yıkanır ve kefenlenir. Gezek kültüründen bahseder. Şehirde ilk elektrik 1930'lu yıllarda ancak dağıtılmaya başlar, sokaklarda elektrikle aydınlatma 1931 yılından itibaren başlar. Daha önceden sokaklar gaz lambalarıyla aydınlatılır. 1935 senesinde bir tek evde radyo bulunur, komşular haberleri o evden dinler. İlk televizyon yayını İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yapılır.tr_TR
Maksem Mahallesi (Osmangazi, Bursa, Türkiye)tr_TR
Harf İnkılabıtr_TR