Kaynak, Osman Alpay
Arısoy, Alp
Bu görüşme Alp Arısoy tarafından gerçekleştirilmiş olup görüşmelerin toplam sayısı 6'dır.tr_TR
1937’de İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Yeldeğirmeni semtinde, anneannesinin evinde doğan Osman Alpay Kaynak, halen aynı evde yaşamaktadır. Aile, babasının tayini nedeniyle doğumundan kısa bir süre sonra Erzurum’a gider. 1940’lı yılların Yeldeğirmeni semti hakkında bilgiler verir (05:30). Kaynak’a göre Yeldeğirmeni, savaş yıllarının getirdiği sıkıntılardan dolayı sessiz, sakin, durgun ve hüzünlü bir semttir. Farklı etnik kökenlerin yaşadığı semtte komşuluk ilişkileri mesafelidir. Bahariye ve Yeldeğirmeni semtleri arasındaki farkları anlatır (10:20). Mahallenin esnafları ve sosyal yaşamı ile ilgili detaylı bilgiler verirken 1928’de yürürlüğe giren Harf İnkılabı’na da değinir (21:30). İlçeye elektrik geldiği tarihlerde mahallenin sosyal dokusundan bahseder. (45:00) 1960’lardan sonra artan göç dalgası nedeniyle mahallenin etnik yapısı değişir ve bu da imar problemlerine yol açar. Bu problemler sonucunda bahçeli evlerin sayısı günden güne azalır (58:00).tr_TR
Alp Arısoytr_TR
Yahudilertr_TR