Bingöl, Gıyasettin
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3425
Bu görüşme, Onur Ulutaş koordinatörlüğünde Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Sözlü Tarih ve Araştırma Projesi 1 başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 161’dir.tr_TR
Muş’un Varto ilçesinde doğan Gıyasettin Bingöl, kesin olarak bilinmemekle birlikte 1961 ya da 1962 yılında doğduğunu ifade etmektedir. İlkokulu doğduğu köyde bitirdikten sonra yatılı okul sınavlarını kazanır, ortaokul ve liseyi Muş’ta tamamlar. Üniversite’ye Erzurum’da başlar ancak daha sonra Uludağ Üniversitesi’ne geçiş yapar. Çocukluk döneminde eğitim masraflarını karşılayabilmek için çeşitli işlerde çalışan Bingöl, 1980’de asıl mesleği olan kitapçılığa başlar. O yıllarda yasaklı kabul edilen her kitabı sattığı için cezaevine girer. Bursa’ya yerleştikten 3 ay sonra Bursa’da da bir kitapçı açar ve toplamda 22 defa gözaltına alınır. Bursa’ya geldiği yıllarda Nilüfer diye bir ilçenin olmadığını söyleyen Bingöl, Bursa’nın yıllar içindeki değişimine ve gelişimine tanıklık eder. 1983 yılından beri şahit olduğu değişim ile ilgili bilgiler verir.tr_TR
Nilüfer Belediyesitr_TR
Çalışma Hayatıtr_TR