Sarı, Mustafa
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3423
Bu görüşme, Onur Ulutaş koordinatörlüğünde Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Sözlü Tarih ve Araştırma Projesi 1 başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 161'dir.tr_TR
1947 yılında Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı İrfaniye köyünde doğan Mustafa Sarı, 1974 yılına kadar hayvancılıkla uğraşır. 1974’te otomobil fabrikasında çalışmaya başladıktan 4 sene sonra evlenir. 1980 İhtilali’nde işten çıkarılınca geçimini seyyar satıcılıkla sağlar. İrfaniye köyü sakinlerinin büyük çoğunluğu, kozacılık işiyle uğraşmaktadır. Köyde Rumların ektiği çok sayıda dut ağacının olduğunu ve ipekböcekçiliği bitince ağaçların da kesildiğini ifade eder. İrfaniye köyüne mübadele ile geldiklerini anlatan Sarı’nın ailesi, Selanik’in Langaza kazası mübadillerindedir. Bursa ve civarındaki köyler, 1919-1920 yılları arasında Bulgaristan’dan göç alır. Yunan İşgali’ni büyüklerinden duyduğu kadarıyla aktaran Sarı, İrfaniye’deki Rumlardan kalan kilisenin yıkıldığını ancak Orta Çeşme adıyla bilinen çeşmenin hala korunduğunu belirtir. Sarı, köyün gelişimi hakkında da bazı bilgiler verir.tr_TR
Nilüfer Belediyesitr_TR
İpek Böcekçiliğitr_TR