Basit öğe kaydını göster

Ekinci, Dursun
Altuntaş, Zeynep
2016-08-31T10:00:37Z
2016-08-31T10:00:37Z
2016-07-27
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3374
Bu görüşme, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından, "Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul'un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi" başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 33'tür.tr_TR
04.02.1954 tarihinde Antalya’nın Akseki ilçesinde doğan Dursun Ekinci, 7 yaşına kadar yaylalarda çobanlık yapar. İlkokul öğrenimini halası ve dayısının yanında kalarak tamamlar. Yaz mevsimini de yayladaki ailesinin yanında çalışarak geçirir. Ailesinin kışları yörüklük yaptığını söyleyen Ekinci, yörüklerin kışlık ve yazlık düzenlerinden bahseder. 5 kardeşi olan Ekinci, ailenin en küçük çocuğudur (03:20). İlkokulu bitirdikten sonra tek başına İstanbul’a gitmeye karar verir. İstanbul’a yolculuk sürecinde yaşadıklarını kısaca anlatır (05:05). İstanbul’a geldiğinde dayısının evine yerleşerek tornacıda çalışmaya başlar. İşinden memnun kalmayınca kısa bir süre sonra buradan ayrılır. Kasımpaşa’da arkadaşlarıyla 4-5 sene bir bekar odasında kalır ve bir süre sonra askere gider (06:50). Askerden geldikten sonra memlekete döner ve evlenir. Eşini de alarak Kasımpaşa’ya yerleşen Ekinci’nin bir sene sonra bir kızı olur (08:15). Dolapdere’de bir lokantada komi olarak çalışmaya başlar. Oradan ayrıldıktan sonra ünlü simaların uğrak mekanlarında çalışan Ekinci, bazı tanıdıkları vasıtasıyla Etiler Şamdan Restoran’da aşçı olarak çalışmaya başlar (13:35). Yazlık dönemde Ortaköy ve Adalar’da, kış aylarında ise Etiler’deki restoranda çalışırlar. 3-4 sene burada çalıştıktan sonra tersanede işe başlar. Tersanede aşçılığa devam ederken yaz dönemlerinde adalara gitmeye devam eder. Ekinci, görev yaptığı 7 sene içindeki sosyal ilişkilerinden ve birkaç anısından bahseder (17:27). Tersaneden ayrılıp tekrar Şamdan’da çalışmaya başlar. Şamdan’daki ilişkilere ve çalışma sistemine değinir ve tersane ile karşılaştırmalar yapar. 1 sene de Show TV’de çalışır (21:36). Eşi ile 1 sene Kasımpaşa’da ve 10 sene Okmeydanı’nda yaşadıktan sonra yeniden Kasımpaşa’ya yerleşir (23:50). İki ihtilale de tanıklık eden Ekinci, 1980 ihtilali ile ilgili aktarımlarda bulunur (27:10). Ardından çalıştığı bir vakıfla ilgili anılarını kısaca anlatır (34:15). Köydeki günlük yaşamları ve aile yapısı ile ilgili bilgiler verir. İlişkilerdeki değişimlere değinir (39:10). Şamdan Restoran sayesinde birçok farklı ortamda bulunur ve tecrübe kazanır. Mesleğini keyifle yaptığını ifade eden Ekinci, vakıftaki mesai arkadaşlarıyla ilişkilerinden bahseder (46:20). Çalışma ortamlarının farklı olduğunu söyledikten sonra birkaç anısını aktarır (52:20) İstanbul’a 17 yaşında geldiğinde çeşitli işyerlerinde çıraklık yapar (53:50). Dönemin tüm siyasi olaylarına tanıklık etmesine rağmen olaylardan çok etkilenmediklerini söyler (54:37). Okmeydanı’nda yaşadığı dönemdeki komşuluk ilişkilerinden bahseder ve bu ilişkilerin şimdilerde zayıfladığını ifade eder (59:42). Oturduğu evlerle ilgili bilgiler verirken aile ilişkilerine ve çocuklarının yaşantılarına kısaca değinir (01:02:02). Kasımpaşa’daki etnik grupların çoğaldığını belirtir (01:03:23). Çocukluğunda oynadığı oyunları anlatan Ekinci’nin ailesi, o yıllarda ciddi maddi sıkıntılar yaşamaktadır (01:06:23). Sinema ve tiyatroya ancak bir defa gidebilir. Mesleği sayesinde çok fazla şehir görür. Dini bayramlarda genellikle çalışmaktadır. Çocukluğundaki bayramları anlatır. Kardeşlerinden bahseden Ekinci, yoğunluk nedeniyle çok fazla görüşemediklerini belirtir (01:11:50). Köydeki Ramazan ayı geleneklerini anlatır (01:13:05). Yine aile içindeki ilişkilerle ilgili bilgiler verdikten sonra Antalya yöresine özgü yemeklerden bahseder (01:16:18). İstanbul’daki ulaşım imkanlarına değinen Ekinci, gezmek için birçok defa adalara gider (01:20:15). Televizyonla 1974’te tanışır. Radyo ise hayatına çok daha önce girer (01:23:04). Alışveriş alışkanlıklarının da değiştiğini söyleyerek çocukluğunu bugünle karşılaştırır (01:24:50). Aşçılık mesleğindeki en önemli unsurlar görsel estetik ve temizliktir (01:40:43). Çalıştığı semtleri sayarak semtlere ve çalışma hayatına dair bazı anılarını anlatır (01:46:50). Şamdan Restoran'daki menüye ve yemeklerin içeriklerine de kısaca değinir (01:52:35). İstanbul ile köylerin arasında bir farkın kalmadığını ve insanların eskisi gibi yoksulluk çekmediğini düşünmektedir (01:55:43). Çocukları dünyaya geldikten sonra yaşadığı bazı sıkıntıları dile getirir ve kısaca askerlik döneminden bahseder (01:59:20). Eğitim aldığı hocalarını sayarak okul yıllarına dair birkaç anısını aktarır (02:12:17).tr_TR
Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV)tr_TR
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)tr_TR
02:12:43tr_TR
audio/x-mpegtr_TR
audio/x-wavtr_TR
turtr_TR
info:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
Çocukluk Dönemitr_TR
Eğitimtr_TR
Çalışma Hayatıtr_TR
Restaurantlartr_TR
Yemek Tarifleritr_TR
Vakıftr_TR
Askerliktr_TR
Bayramlartr_TR
Yörüklertr_TR
1980 İhtilalitr_TR
Kasımpaşa (Beyoğlu, İstanbul, Türkiye)tr_TR
Köy Hayatıtr_TR
Sosyal Yaşamtr_TR
Bayramlartr_TR
Ulaşımtr_TR
Dursun Ekinci ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
Görüşmetr_TR
04.02.1954, Antalya; T.C.; Erkek; Aşçıtr_TR
Türkiye, İstanbul, Fatih, Vefatr_TR
s4ItT-i9dQgtr_TR


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster