Güvenç, Yakup
1958 yılında Makedonya’da doğan Yakup Güvenç, Kartal ilçesine bağlı Yakacık’ta baba mesleği olan dondurmacılık işini yapar. Türkiye'ye göç etmeden önce de babasının dondurma işini yaptığını ve mesleğin inceliklerini ondan öğrendiğini söyleyen Güvenç, dondurmalarının kaliteden asla ödün vermedikleri için yıllardır tercih edildiğini ifade eder. İlçede ikamet edenlerin daha çok bağcılık ve zeytincilik yaptığını; sanayileşmeden sonra yerli halkın fabrikalarda çalışmaya başladığını belirtir. İlçenin ve semtin değişimi hakkında detaylı bilgiler veren Güvenç, ilçede yaşayan köklü ailelerden ve ünlü simalardan da bahseder. Sanayileşmeden önce ilçe, özellikle Rumların ve Yahudilerin sayfiye yeri olarak kullandığı bir bölgedir. Panayırlar ve Hıdırellez kutlamaları bölgenin eğlence kültüründe önemli bir yer tutar. Güvenç son olarak, doğal güzellikleri nedeniyle birçok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapan Kartal’a ulaşımın hangi yollarla yapıldığını anlatır.tr_TR
Kartal (İstanbul, Türkiye)tr_TR
Yahudilertr_TR