Osman Bey
Yıldırım, Şanbaz
1948 yılında Rize’de Doğan Osman Bey'in çocukluğu burada geçerir. Maddi imkansızlıklardan dolayı ortaokul eğitimini yarıda bırakır. Babası ile çay tarlalarında çalışır. 1960 İhtilali'ni radyodan ögrendiklerini söyledikten sonra darbenin niçin olduğuna ve darbe karşısında İsmet İnönü’nün tutumuna değinir. 30 yıl Rize’de yaşadıktan sonra İstanbul’a göç eder. 1957 yılına kadar köye ulaşımın sıkıntılı olduğunu, 1957 yılında 400 kişinin kazma kürekle çalışarak yol yapımına başladığını, sonrasında Rize valisinin bunu duyarak yolu yaptırdığını anlatır. Marshall Planı'ndan bahseden Osman Bey, bu kapsamda yapılan yardımların yarardan çok zarar verdiğini belirtir. O yıllarda dini eğitimin yasak olmadığını, yetkililerden izin alan din görevlilerinin rahatlıkla eğitim verebildiğini, izin almayanların gizli eğitim vermek zorunda kaldıklarını anlatır. Osman Bey, görüşmede dini yasaklardan, şapka idamlarından ve ihtilallerden detaylı olarak bahseder
İnönü, İsmet
Demokrat Parti (DP)