YazarGür, Metin
Künye BilgisiGür, Metin. Kına'nın soluşu: Almanya'da gelin olmak. İstanbul: Günizi, 2006.tr_TR
ÖzetKınanın Soluşu; Almanya”ya “gelin” gidenlerin ve dolayımında “güvey” olanların sosyo-kültürel hikayesidir... Sevme ve sevilmeyi körelten politik ve ekonomik nedenler itmiş onları Almanya’ya gelin gitmeye. Kimisi gelin olmuş, kimisi güvey!.. Böyle koşullar altında ne ele yakılan kınanın bir anlamı kalmış, ne de giyilen gelinliğin... Geleneksel aile yapısının bozulduğu, dengelerin altüst olduğu noktada ailelerin kayıpları arasında bir de çocuklarını kaybetme korkusu girince, “Oğlumuza helal süt emmiş bir kız arıyoruz!” tanımlamasıyla sorunun çözümü, ‘ithal gelin’ de aranmış. Bu olgunun Türkiye’deki karşılığı ‘Almancılar kız arıyor!’ dillendirmesinde anlam bulmuş... Kitap, Almanya’nın çeşitli kentlerinde iki yıla yakın sürdürülen bir çalışmanın ürünü. Masa başında değil, olayı yaşayanlarla defalarca görüşülüp konuşularak yazıldı. Ellinin üzerinde, çeşitli yaşlarda Almanya’ya gelin olmuşların yaşam öyküleri dinlendi. Kitap, dinlenmemişlerin, önemsenmemişlerin, hep kendilerinden vermişlerin... Analarının babalarının ‘Gelinlikle gidersin, kefenle dönersin!..’ sözlerinin ağırlığını hep omuzlarında hissetmişlerin hikayesidir...tr_TR
YayınlayanGünizi Yayıncılıktr_TR
Anahtar KelimelerEvliliktr_TR