Saçak, Ali
Saçak, Seda
http://hdl.handle.net/20.500.11834/1612
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Üsküdar ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 12'dir.tr_TR
1930 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Ali Saçak, kısaca çocukluk döneminden ve babasının mesleğinden bahseder. Askerlik dönüşü polisl okulu imtihanlarına girer ve 1955’te İstanbul’a gelir. Evlendikten sonra polis bir arkadaşıyla aynı evi paylaşarak yaşarlar. Komşuluk ilişkileri çok iyi olduğu için mahallelerine televizyonun çok geç girdiğini söyler. İlçenin geçmişi hakkında bilgiler verirken o yıllarda ilçeye ulaşımın nasıl sağlandığına da değinir. Kuzguncuk, Bağlarbaşı ve Harem’in üst kısımlarında oturan gayrimüslimlerin 6-7 Eylül Olayları’ndan sonra ilçeyi terk ettiklerini belirtir. Gayrimüslimlerin Müslümanların bayramlarını kutladıklarını ve Müslümanlardan daha anlayışlı ve saygılı olduklarını dile getirir. İskan faaliyetleri ve nüfus yoğunluğu arttıkça ilçenin çehresinin değiştiğini, parkların, mezarlıkların ve ahşap evlerin tahrip olduğunu anlatır. Saçak, Üsküdar’ın hem renkli eğlence hayatına hem de manevi yüzüne değinir.tr_TR
Gayrimüslimlertr_TR
Ali Saçak ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1930, Kahramanmaraş; T.C.; Erkek; Emeklitr_TR
Saçak, S,.. "Üsküdar'da din, etnik kökenden kaynaklanan bir hoşgörüsüzlüğe rast gelmedim.". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 06 Üsküdar.tr_TR