Türkiş, Mehmet Ali
Öztürk, Mustafa
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
1940 yılında Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesinin Çomralı köyünde doğan Mehmet Ali Türkiş, ilk eğitimini Abdullah Yazıcı hocadan alır. On beş ayda hafız olan Türkiş, hoca eksikliğinden dolayı 14 yaşlarında iken öğrenci okutmaya başlar. Bu sırada Geredeli Durmuş Budak isimli bir hafızdan yeniden ders almaya başlayarak hafızlığını güçlendirir. Bir taraftan Arapça eğitimi alan Türkiş, diğer taraftan da Vefa’daki İmam Hatip Eğitim Okulu’na gider. Abdullah Yazıcı’nın desteği ile yerleştiği İsmail Ağa’da üç sene kalır. Daha sonra Beyazıt Cami’nde Abdullah Gürses hocadan ders almaya başlar ve 19-20 yaşlarında iken Beyazıt Cami’nde namaz kıldırır. 1960 ihtilalinden on beş gün önce evlenir. 1961 yılında Sivas’ta askerliğini yapan Türkiş, askerlik dönüşü Bartın Orta Cami’nde imam olarak göreve başlar. 27 sene 6 ay süren görevinden sonra 1990 Mart'ında emekli olur. Emekliliğinden sonra da öğrenci yetiştirmeye devam eder.tr_TR
Dini Yasaktr_TR
Dini Eğitimtr_TR