YazarDere, İlker
Yayın Tarihi2019
Künye BilgisiDere, İlker. (2019). Sözlü tarih eğitim uygulamalarına entegrasyonunda bir başarı öyküsü: the foxfire projesi. Kurumsal Eğitimbilim Dergisi, 12, 2, s. 511-531.tr_TR
ÖzetTarih biliminin veri toplama araçlarından biri olan sözlü tarih, eğitim uygulamalarında bir öğrenme ve öğretme yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Sözlü tarih çalışmaları, eğitim alanında genelde bir proje kapsamında yapılmaktadır. Yapılan bu projelerin en ünlüsü, Cornell Üniversitesi’nden 1966 yılında mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin Georgia Eyaleti’nde hizmet veren Rabun Gap-Nacoochee Lisesi’nde görev yapmaya başlayan Eliot Wigginton tarafından başlatılan The Foxfire Projesi’dir. Bu başarılı girişim, 1966’dan günümüze kadar ara verilmeksizin sürdürülmüştür. Bu çalışmanın amacı, okul temelli sözlü tarih projelerinin öncüsü olan The Foxfire Projesi’nin 1966’dan günümüze kadar uzanan başarı öyküsünü ortaya koymaktır. Bu amaçla çalışmada doküman incelemesi yöntemi tercih edilmiştir. Veri analizi sonucunda The Foxfire Projesi’yle ilgili bazı önemli bulgulara ulaşılmıştır. Birincisi, ilk defa 1968 yılında bir okul dergisi olarak başlayan The Foxfire, Amerika ve dünya çapında bilimsel bir dergi hüviyeti ve ünü kazanmıştır. İkincisi, öğrencilerin sözlü tarih çalışmalarını bir araya getiren ve büyük bölümü öğretmen Wigginton tarafından düzenlenen 12 ciltlik kitap serisi yayımlanmıştır. Üçüncüsü, bu proje kapsamında zaman içinde geliştirilen öğrenme ve öğretme tecrübeleri, “The Foxfire Öğrenme ve Öğretme Yaklaşımı” adıyla bir modele dönüştürülmüştür. Son olarak bu proje, Amerika’da birçok okulda benzer projelerin yapılmasına ve dergilerin çıkarılmasına ilham kaynağı olmuştur.tr_TR
Anahtar KelimelerOral Historytr_TR
Anahtar KelimelerSocial Studiestr_TR
Anahtar KelimelerEducationtr_TR
Anahtar KelimelerTeaching Historytr_TR
Anahtar KelimelerLocal Historytr_TR
Anahtar KelimelerThe Foxfire Projecttr_TR
Anahtar KelimelerSosyal Bilgiler Eğitimitr_TR
Anahtar KelimelerTarih Öğretimitr_TR
BaşlıkSözlü tarih eğitim uygulamalarına entegrasyonunda bir başarı öyküsü:the foxfire projesitr_TR
Diğer BaşlıkA success story in ıntegration of oral history to educational ımplementations:the foxfire projecttr_TR
Yayın TürüArticletr_TR
Dergi AdıKurumsal Eğitimbilim Dergisitr_TR