DanışmanÖğün Boyacıoğlu, Aslıhan
YazarSever, Muhammet
Yayın Tarihi2015
Künye BilgisiSever, Muhammet. Türkiye'yi hedef alan yasadışı göçmenler: İstanbul örneği. danışman Aslıhan Boyacıoğlu Öğün. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015. 192 s.tr_TR
Açıklama13.02.2017 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.tr_TR
ÖzetYasadışı göçün hedefi olmak, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin gündeminde en önemli problem konularından biri olarak yer almaktadır. Alınan tüm tedbirlere rağmen yasadışı göç ve göçmen kaçakçılığının önüne geçilememekte, hatta mevcut hedef ülkelere yenileri eklenmektedir. Bu yeni hedef ülkelerden biri olarak Türkiye'nin de gelecekte Batı Avrupa ülkelerinin bugün karşılaştıkları sorunları yaşaması muhtemeldir. Bu çalışmada; hayatlarını İstanbul'da sürdürürken kolluk kuvvetlerince yakalanan yasadışı göçmenlerin demografik özellikleri, göç nedenleri, kaçakçılarla irtibatı ve Türkiye'ye girişleri, İstanbul'daki yaşantıları, geri dönme istekleri ve sınır dışı işlemi sonrası hedefleri incelenmiştir. Bu kapsamda 210 yasadışı göçmene anket uygulanmış, müteakiben betimleyici ve ilişki arayıcı analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda Türkiye'deki yasadışı göçmenlerin arzu ettikleri yaşam standartlarını yakalayamadıkları belirlenmiştir. Ayrıca, çoğu göçmenin hem göç sürecinde hem de sonrasında göçmen ilişki ağlarından az ya da çok istifade ettiği anlaşılmıştır.tr_TR
ÖzetBeing a target of irregular migration is one of the most important problematic issues in the agenda of many develeoped and developing countries. Despite all necessary measures taken, irregular migration and migrant smuggling can not be avoided and, even more countries are added into the target domains. Being one of these new destination countries, it is highly possible that Turkey will confront similar problems which western European countries experience today. In this study, irregular migrants that lived in Istanbul and were apprehended by law enforcement units were studied with regard to their demographic features, reasons to migrate, contacts with migrant smugglers, patterns of entrance into Turkey, their lives in Istanbul, consideration of returning to origin country and their goals after deportation. In this respect, a questionnaire was applied to 210 irregular migrants, then descriptive and inferential analysis have been made. As a result of the study, it was found that irregular migrants couldn't reach the life standards which they desire to access in Turkey. In addition, it is determined that most of them somewhat benefitted from migrant networks. Keywords Illegal migration, target country, destination country, Turkey, migrant smuggling, network theory.
Anahtar KelimelerGöçlertr_TR
Anahtar KelimelerGöçmenlertr_TR