Işıtman, Mahmut
Sözer, Mehmet Akif
1908 yılında Yozgat’ta doğan Mahmut Işıtman’ın çocukluğu Yozgat’ta geçer. Altı aylıkken anne ve babası vefat eder. Çocukluk dönemi I. Dünya Savaşı yıllarına denk gelir. Savaş sırasında cephede savaşmak üzere asker ve yardım toplandığını görür. İlkokul eğitimine Yozgat’ın, “Taş Mektep” adıyla bilinen bir okulunda başlar. Görüşmede çocukluk ve gençlik yıllarından bahseder ve okula başladığı ilk günü anlatır. Üzerinde omuzdan asmalı saplı bir çanta ve çantada bir defter, bir kuşun kalem ve Anadolu Yavrusunun Kitabı isimli eski harflerle basılmış bir kitabı vardır. İlkokulda numarası tek olanların Fransızca, çift olanların ise Almanca okuduklarını söyler. Cuma günlerinin tatil olduğunu ve her Cuma okulun koridorunda “Padişahım çok yaşa!” diye bağırdıklarını ve bir cuma günü ise “Yaşasın Türkiye” diye bağırmaya başladıklarını anlatır. Milli bayramlarda meşaleler yandığını, meydanlarda kutlamalar yapıldığını ve oyunlar oynandığını söyler. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için izci olarak Ankara’da yapılan törenlere katılır ve törenlerde Atatürk’ü görür. Görüşmede Ankara’da yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından detaylı olarak bahseder. Cumhuriyet’in ilan edildiğini okulda öğretmeninden öğrenir. Eğitimini 16 yaşına kadar Yozgat’ta sürdürür ve sonrasında Konya Öğretmen Okulu’na devam eder. 1930 yılında Konya Öğretmen Okulu’ndan mezun olur ve Beypazarı’na tayin edilir. İki sene Beypazarı’nda görev yaptıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Beden Eğitimi şubesine girer ve Ankaralıların “Taş Mektep” dediği Ankara Erkek Lisesi’nde göreve başlar.tr_TR
Cumhuriyettr_TR
Mahmut Işıtman ile sözlü tarih görüşmesitr_TR