Önay, Lütfü
Tekşen, Onur
1919 yılında Edirne ilinin Enez ilçesine bağlı Büyükevren köyünde doğan Lütfü Önay’ın dedesi, köyün imamı ve öğretmeni olan Kara Hafız İbrahim’dir. Annesi genç yaşta sıtma hastalığından vefat eder. Köyde öğretmenlik yapan babası Halil Önay, Menemen olayından sonra köydeki tekkeyi kapatır. Babası 1915’te Cemal Paşa komutasındaki IV. Ordu’da, Gazze bölgesindeki Süveyş Kanalı Harekatı’na katılır ve esir düşer. Mütareke yapıldıktan sonra köyüne döner ve öğretmenlik yapmaya devam eder. Önay, Paşayiğit köyünde ilkokula başlar. Okuma-yazmayı okula başlamadan öğrendiği için ikinci sınıftan başlatılır. İlk öğretmeni babası olan Önay, görüşmede babası ile ilgili anılarından bahseder. İlkokuldan sonra sırasıyla Gelibolu Ortaokulu ve Edirne Lisesi’nden mezun olur. Çocukluğunda ülkenin yokluk içinde bulunduğunu ve imkanların çok kısıtlı olduğunu, babasına bazı dönemlerde maaş yerine bulgur, nohut, kumaş gibi şeyler verildiğini anlatır. Keşan’ın düşmandan kurtuluş gününün ve Cumhuriyet Bayramı’nın büyük coşkuyla kutlandığını ifade eder.tr_TR
Cumhuriyettr_TR
Lütfü Önay ile sözlü tarih görüşmesitr_TR