Atılcan, İhsan
Şahin, Özlem
1917 yılında Erzurum’da doğan Hüseyin Atılcan’ın ailesi, Orta Asya’dan gelip Erzurum’a yerleşir. İlkokula 1924 yılında Erzurum Çağlayan İlkokulu’nda başlar. İlkokula başladığı sene Atatürk Erzurum’a gelince Latife Hanım ile Atatürk’ü görür. Çocukluk dönemi yokluk ve fakirlik zamanlarına denk gelir. Şapka inkılabı olduğu zaman okulun tatil olduğunu ve halkın inkılaba karşı tepki gösterdiğini anlatır. Halkın hükümet konağını taşlayarak camları kırdığını, askerin duruma müdahale ettiğini ve bazı kişilerin asıldığını söyler. Atılcan görüşmede, çocukluk döneminden, okul anılarından, öğretmenlerinden ve aldığı derslerinden bahseder. Bayram kutlamalarında okulların tatil edildiğini, marş söylediklerini ve bayrak töreni yapıldığını anlatır. Resim çizme yeteneği olan Atılcan, 1940 yılında Erzurum Halkevi'ne otuz beş metrekare büyüklüğünde sahne fonu dekoru yapar. Bu dekoru gören dönemin Erzurum Valisi Haşim İşcan, Hüseyin Atılcan’ı İtalya’ya resim eğitimi alması için göndermek ister. Daha sonra vali değişir ve bazı sebeplerden dolayı İtalya’ya gidemez. İlkokuldan sonra ortaokulu bitirir ve Erzurum Öğretmen Okulu’na devam eder. Öğretmen olduktan sonra Erzurum Lisesi’nde göreve başlar.tr_TR
Şapka İnkılabıtr_TR
İhsan Atılcan ile sözlü tarih görüşmesitr_TR