Baymur, Feriha
Soydan, Adem
1916 yılında babasının görev yaptığı Beyrut’ta doğan Feriha Baymur, I. Dünya Savaşı patlak verince ailesiyle Beyrut’tan İstanbul’a göç eder. Çocukluğuna dair ilk anısı, Beyrut’tan İstanbul’a yaptıkları tren yolculuğudur. Babası Trablusgarp’ta, annesi ise Halep’te doğan Baymur, görüşmede aile büyüklerinden, ailesinin kökeninden, anne ve babasından bahseder. Annesinin müzikle ilgilendiğini, keman ve piyano çaldığını, resim yaptığını anlatır. İlk önce memurluk yapan babası daha sonra ticarete atılır ve şapka inkılabından sonra şapkacı dükkanı açar. İlkokula Çerkez Numune Mektebi’nde başlar, burada bir sene okuduktan sonra kısa bir süre İtalyan Mektebi’ne ve daha sonra Amerikan Mektebi’ne geçer. Görüşmede eğitim hayatından, gittiği okullardan, derslerinden ve çocukluğunda yaşadıklarından detaylı olarak bahseder. Dördüncü sınıftan beşinci sınıfa geçtiği sene harf inkılabı olur ve anneannesi dahil tüm aile Latin alfabesini öğrenir. Liseyi İzmir Amerikan Kız Koleji’nde okur. İzmir’in Kurtuluş Günü ve Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılır. Atatürk’ün öldüğünü okulda ders yaparken bayrağın yarıya inmesinden anlayan Baymur, o gün neler yaşadığını anlatır. Liseden mezun olduktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Pedagoji Bölümü sınavlarına girer ve tek kız öğrenci olarak sınavı kazanır.tr_TR
Feriha Baymur ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1916, Beyrut; T.C.; Kadın; Öğretim Üyesitr_TR