Göğüş, Beşir
Vural, Duygu
1915 yılında Gaziantep’te doğan Beşir Göğüş’ün babası Gaziantep’te nüfus müdürlüğü ve belediyede muhasebe müdürlüğü yapar. Gaziantep’in kurtuluşu çocukluk dönemine rastlar, işgal zamanı şehri terk etmek zorunda kalır. Bu süreçte eğitimi aksar. İlk eğitimine caminin yanında yer alan bir odada, Arap harfleri ile başlar. Sıra ve masa olmadığı için yere oturarak eğitim aldıklarını ve hocanın derslere uzun bir değnek ile girdiğini anlatır. Daha sonra Darü’l-Hilafeti'l-i Aliyye Medresesi’ne devam eder ve Arapça okumayı öğrenir. Cumhuriyet’in ilanından sonra bu medrese kapatılarak okul haline getirilir ve adı Birinci İlk Erkek Mektebi olur. Göğüş, görüşmede okul anılarını, arkadaş ilişkilerini, okulun fiziki durumunu, derslerini, öğretmenlerini ve aldığı eğitimi anlatır. Cumhuriyet ilan edildiğinde ikinci sınıfta olan Göğüş, yapılan kutlamalara katılır. Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdikten sonra öğretmenlik yapmaya başlar ve okullarda idari görevlerde bulunur. Milli Eğitim Bakanlığı’nda başmüfettiş olarak görev yaparken emekli olur. Emekli olduktan sonra ders kitapları üzerine çalışmalar yapar.tr_TR
Eğitim Sistemitr_TR
Cumhuriyettr_TR