Çapanoğlu, Azmi
Sözer, Mehmet Akif
1916 yılında Yozgat’ta doğan Azmi Çapanoğlu, ilk olarak rüştiyede okur. Görüşmede, rüştiyelerdeki düzen ve eğitimden bahseder. Rüştiyeye Rum öğrencilerle beraber gittiğini, Rum öğrencilerin Malumat-ı Diniye Müsabahat-ı Ahlaki dersi hariç her derse katıldığını söyler. Bu derse katılmayan Rumların ders sırasında beden eğitimi yaptıklarını ifade eder. İlkokulu Yozgat iline bağlı Akdağmadeni ilçesinde bitirir. Çapanoğlu’nun babası nahiye müdürü, dayısı Bahri Bey Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Birinci Büyük Millet Meclisi üyesidir. Diğer dayısı Haşim Bey ise İstanbul’da Darülfünun’un Edebiyat Fakültesi’nden mezun olur, sonrasında I. Dünya Savaşı’na katılır ve İngilizlere esir düşer. Babası ölünce Azmi Çapanoğlu’nun ve abisinin eğitimi ile dayıları ilgilenir. Çapanoğlu, bayram kelimesinin sadece dini bayramlar için kullanıldığını, resmi bayramlara donanma dendiğini söylemektedir. Resmi bayramların nasıl kutlandığını ve insanların bayramlara gösterdiği ilgiyi anlatır. Lise eğitimini Bursa Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydolur. Üçüncü sınıfta askerliği tecil edilemediği için eğitimini yarım bırakarak askere gider. Askerlik dönüşü bir süre öğretmenlik yapar. Bir süre sonra öğretmenlikten ayrılarak Demokrat Parti’nin ilçe başkanlığı görevini yürütür. 1960 İhtilali’nden sonra tekrar memuriyete döner ve Maliye Bakanlığı’nda milli emlak memuru olarak çalışmaya başlar.tr_TR
Cumhuriyettr_TR
Azmi Çapanoğlu ile sözlü tarih görüşmesitr_TR