Saraç, Ahmet
Özlek, Sevda
1 Mayıs 1920 tarihinde Kayseri ilinin Develi ilçesinde doğan Ahmet Saraç, ilkokulu ve ortaokulu Develi’de tamamlar. Çocukluk döneminden bahsederken eğitim hayatına da değinen Saraç, okula nasıl gittiğini, okulun fiziki durumunu, öğretmenlerini ve derslerini anlatır. Evlerine uzak olmasına rağmen her gün öğle arasında eve gelip öğleden sonra tekrar okula döner. Cumhuriyet’in ilk yıllarına denk gelen bu dönemde sınıfta her yaştan öğrenci vardır. Ailelerin çocuklarını okula göndermediklerini, İlkokul öğretmeni İbrahim Öztürk’ün ev ev gezerek aileleri ikna ettiğini söyler. Aynı şekilde babasının da kendisini okula göndermediğini ve öğretmeninin babasını da ikna ettiğini belirtir. Dönemin şartlarına göre kırtasiye malzemeleri almanın, ders kitaplarına ulaşmanın, ortaokuldan sonra lise ve üniversite tahsiline devam etmenin çok zor olduğunu ifade eder. Saraç, resmi bayramların halk tarafından coşkuyla kutlandığını söyledikten sonra yapılan törenleri ve fener alaylarını anlatır.tr_TR
Eğitim Sistemitr_TR
Ahmet Saraç ile sözlü tarih görüşmesitr_TR