Günal, Adviye
Uygun, Selçuk
1921 yılında Amasya’da doğan Adviye Günal, ilkokul ve ortaokul eğitimini Kılıçarslan İlkokulu’nda tamamlar. Okula, Latin alfabesine geçildiği sene başladığını belirtir. Lise eğitimine Adana Kız Lisesi’nde başlar ve yatılı olarak okur. Lise son sınıfa babasının işi gereği Kastamonu’da devam eder ve eğitimini Kastamonu’da tamamlar. Amasya’dan Adana’ya üç defa tren değiştirerek 36 saatte gittiklerini anlatır. Amasya’da lise olmadığı için genelde kız çocuklarının okutulmadığını, ailesinin ileri görüşlü insanlar olmasından dolayı lise eğitimine devam edebildiğini ifade eder. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik-Fizik bölümüne kaydolur ve 1944 yılında mezun olur. Üniversite eğitimi boyunca İstanbul’da pansiyonculuk yapan dayısının yanında kalır. Mezun olduktan sonra memleketi Amasya’ya döner ve öğretmenlik yapmaya başlar. Günal görüşmede, okulun ilk gününden, Latin harflerine geçiş sürecinde yaşadıklarından, öğretmenlerinden, derslerinden, aldığı eğitimden ve sınıf ortamından bahseder. Çocukluk dönemini, yaşadığı evi ve aile büyüklerini anlatır. Her sene Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılan Günal, törenler yanında Atatürk’ün vefat ettiği güne dair de bilgiler verir. Bunun yanında Amasya’ya ilk defa tren geldiğinde yaşananları aktarır.tr_TR
Cumhuriyettr_TR
Harf İnkılabıtr_TR