Kocatepe, Ali
Bişgin, Hümeyra
Taşan, Göktuğ
http://hdl.handle.net/20.500.11834/957
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Üsküdar ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 12'dir.tr_TR
1934 yılında Kayseri’de doğan Ali Kocatepe, 1946 yılında ailesiyle İstanbul’a gelir. Sultantepe’de yaklaşık 15 sene yaşadıktan sonra taşındığı Fıstıkağacı’nda 35 sene ikamet eder. Son olarak Zeynep Kamil’e taşınan Kocatepe, 65 seneyi aşkın süredir yaşadığı Üsküdar ilçesinin tarihi hakkında bilgiler vermektedir. İlçede harabe halde duran tarihi eserlerin Adnan Menderes döneminde ihya edildiğini söylemektedir. Üsküdar ve Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camileri ile Eminönü’ndeki Rüstem Paşa Camii’nin restorasyon işlerini yapan Kocatepe, eski yapıların neden bu kadar sağlam ve uzun ömürlü olduğundan da bahseder. Çocukluğu Sultanahmet semtinde, Topkapı Sarayı ve Gülhane Parkı arasında geçer. Eski İstanbul’da her dinden ve milletten insanın bir arada olduğunu ve bir diğerine saygı gösterdiğini söyler. Düğün ve bayram eğlencelerine de değinen Kocatepe, gelenekler ve kültürle birlikte toplumun da değiştiğini ifade etmektedir.tr_TR
Tarihi Yapılartr_TR
Restorasyontr_TR
Toplumsal Değişimtr_TR
Ali Kocatepe ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1934, Kayseri; T.C.; Erkek; Taş Ustasıtr_TR
Türkiye, İstanbul, Üsküdartr_TR
Bişgin, H., Taşan, G.. "Üsküdar'ın beşte biri vardı, beşte dördü bahçeydi". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 06 Üsküdar.tr_TR