Yücel, Cevat
Güner, Fahrettin
Arısoy, Alp
Bu görüşme Alp Arısoy tarafından gerçekleştirilmiş olup görüşmelerin toplam sayısı 6'dır.tr_TR
Cevat Yücel 1930 doğumlu olup, doğma büyüme Yeldeğirmenlidir. Elektrik teknisyeni olarak çalışan Yücel, Tersane Meslek Okulu ve Tophane Meslek Okulu’nda eğitim alır. Askerden geldikten sonra elektrik atölyesinde çalışmaya başlar (2:20). Çocukluğu Yeldeğirmeni’nde geçen Yücel, mahallenin eski durumunu anlattığı gibi ormanlık alan olmadığı için boş arsalarda futbol ve voleybol maçları yapabildiklerinden de bahseder. Mahalle halkının Ermeni, Rum, Arap, Kürt, Tatar gibi farklı etnik gruplardan oluştuğunu, komşuluk ilişkilerinin hoşgörü ve saygıya dayandığını anlatır. Akşamları ailecek sokakta oturulduğunu, herkesin birbiri ile sohbet ettiğini ifade eder (16.10). Mahallenin eski imar yapısından bahsederken şimdiki caddelerin yayalar ve çocuklar için elverişli olmadığına değinir. Özellikle çocuklar için uygun oyun alanı olmadığını vurgular (23.45). Görüşmenin yapıldığı dükkanın sahibi olan Fahrettin Güner ise Elazığ doğumludur. 1950’li yıllarda ailesiyle İstanbul’a gelen Güner, 1960’larda Yeldeğirmeni’ne yerleştiklerini söyler. Köyden geldikten sonraki hayatlarından, mahallenin mimari yapısından ve sosyal ilişkilerinden bahsetmektedir. İstanbul’un 1950’li yıllardaki nüfus yoğunluğu ve ekonomik yapısına dikkat çekerek günümüzle kıyaslar (27:00). Mahallenin etnik yapısından ve yerleşim dağılımından bahseder. Yeldeğirmeni’nin Osmanlı döneminde nasıl olduğunu anlatır. Semtin yeni imar planından duydukları sıkıntıları anlatmaktadır (40:00).tr_TR
Alp Arısoy
Mahalle Hayatıtr_TR