Arısoy, Alp
Bu görüşme, Alp Arısoy tarafından gerçekleştirilmiş olup görüşmelerin toplam sayısı 6'dır.tr_TR
Görüşmeci, Kadıköy’de bir araya gelen Hemşinlilerin örf, adet, gelenek ve göreneklerini devam ettirmek ve buradaki Hemşinli insanların birbirleriyle kaynaşmasını sağlamak adına faaliyetlerde bulunduklarından bahsetmektedir (02:20). Faaliyetlerinin ne ölçüde amacına ulaştığına; İstanbul ile diğer şehirlerdeki koşulları karşılaştırarak İstanbul’daki faaliyetlerin zorluklarına değinmektedir (03:19). Hemşin dışında da örf ve adetlerini devam ettirmek istediklerini; fakat bu hususta istedikleri düzeyde ve noktada olamadıklarını; özellikle gençlerin faaliyetler konusunda istekli ve ilgili olduklarını aktarmaktadır (04:03). Hemşin’de doğmuş olan bireyler ile memleket dışında doğmuş olanların kültürel anlamda uyumlu olduğuna ve Hemşinli genç bireylerde kimlik bilincinin bulunduğuna işaret etmektedir (06:24). Hemşehri olmanın ortak bir payda olduğunu; bu paydanın bir bütün olduğunu ve hemşehrilik duygusunun bu bütünün bir parçası olarak hissedilmesinden kaynaklandığını ifade etmektedir (08:36). Yeni tanışan hemşehrilerin birbirleriyle iletişim kurmada sıkıntı yaşayabileceklerini, fakat dernek ve benzeri yerlerde asgari müşterekte buluşarak bunların aşıldığını dile getirmektedir (09:50). Görüşmeci, yaşamını memleketi dışında sürdürmesine rağmen memleketiyle olan bağlarını koparmadığını ve kültürünü devam ettirdiğini söylemektedir. İlaveten memleketine sık sık gittiğini ve bunun da birçok şeyi canlı tuttuğunu dile getirmektedir (10:34). Memleketindeki insan ilişkileri ile başka memleketlerdeki insanların ilişkileri hakkında değerlendirmede bulunmaktadır (11:39). Hemşehri derneklerinin bir arada tutucu ve gelenekleri devam ettirici özelliklerine rağmen memleket dışındaki birçok şeyin memleketindeki gibi olmadığını, aynı tadı vermediğini belirtmektedir (12:50). Hemşehri derneklerinin ve insanların kişisel çabalarıyla toplantılar, hemşehri günleri, yöresel özellikleri ön plana çıkaran festivaller düzenlendiğini; fakat bunların yetersizlikler ve olumsuzluklar, en önemlisi çevreye verilen rahatsızlıklar dolayısıyla istenilen ölçüde gerçekleştirilemediğini söylemektedir (16:11). Görüşmeci son olarak, Hemşinlilerin sosyal çevreyle uyumlu olduğunu ve gettolaşmadan yaşadıklarını dile getirmektedir (17:12).tr_TR
Alp Arısoy
Kadıköy (İstanbul, Türkiye)tr_TR