Konuralp, Rıfat
Korkmaz, Beyza
Akar, Doğa Can
Günday, Batuhan
Kara, Selen
Özdemir, Ümit Alkan
http://hdl.handle.net/20.500.11834/934
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Maltepe ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 6'dır.tr_TR
1920 yılında İstanbul’un Maltepe ilçesinde doğan Rıfat Konuralp’ın çocukluğu ve gençliği burada geçer. İlçenin bir sayfiye yeri olduğu zamanlarda Ankara’dan bile yüzmeye gelenler olduğunu söyler. Maltepe’nin kendisinin de yaşadığı dönemlerden önce Balıkçı Köyü olarak bilinen bir Rum köyü olduğunu ifade eder. İlçenin kurucusu olarak kabul edilen Feyzullah Efendi’nin buraya Kayışdağı’ndan su getirdiğini ve bir de çeşme yaptırdığını anlatır. İlçe nüfus almaya başladıkça bölgedeki ziraat ve tarım alanları yerini binalara bırakır. Ulaşımın deniz yoluyla yapıldığı zamanlardan bahsederken kara yollarının yakın zamanda yapıldığını, önceden sadece yandan çarklı vapurlar ile ilçeye gidilebildiğini anlatmaktadır. Tek katlı ve bahçeli evlerin bulunduğu bölgede her evin meyve ağaçlarıyla dolu olduğunu söyler. İstanbul’un en büyük halinin Maltepe'de olduğunu ve buradaki mahsul ulaşmadan piyasanın açılmadığını belirten Konuralp, hal kaldırıldıktan sonra ziraat işini bırakır.tr_TR
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Maltepe (İstanbul, Türkiye)tr_TR
Tarımtr_TR
Rıfat Konuralp ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1920, İstanbul; T.C.; Erkek; Ziraatçitr_TR
Türkiye, İstanbul, Maltepetr_TR
Korkmaz, B., Akar, D. C., Günday, B., Kara, S., Özdemir, Ü. A.. "En güzel arazi, en münbit arazi bizim Maltepe'ydi.". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 06 Maltepe.tr_TR