Berberyan, Bercuhi
Dağlıyan, Sayat
Özbek, Tuğba
Mutlu, Saniye
Güç, Dilara
Altınkum, Safiye
http://hdl.handle.net/20.500.11834/932
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Şişli ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 13'tür.tr_TR
İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı Kurtuluş semtinde doğan Bercuhi Berberyan, İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan ve Tatavla olarak da bilinen semtin değişiminden bahseder. Semtte herkesin bir diğeriyle çok güzel geçindiğini çocukların beraberce oyun oynadıklarını ve büyüklerin de hem bayramlarda hem de normal günlerde sürekli paylaşımda bulunarak yaşadıklarını anlatır. 6-7 Eylül Olayları yaşanırken emekli bir albay olan Türk komşularının bölgedeki Ermenileri ve Rumları korumak için yaptıklarını da anlatır. Çocukluğunda sokakta her yaş döneminde farklı farklı oyunlar oynadıklarını söyler. Özellikle milli bayramlardaki eğlencelerini anlatan Berberyan, mahalle kültürünün henüz kaybolmadığı çocukluk dönemindeki bakkallardan bahseder. Rumların geleneksel karnaval kutlamasına sadece bir kere şahit olan Berberyan, geleneklerin kıymetini, kaybolduktan sonra anladığını ifade etmektedir. Hristiyanların dini bayramlarını ve bayram adetlerini detaylarıyla aktarmaktadır. Noel’de, Müslüman, Hristiyan mahallenin bütün çocuklarının fener alayı ve o güne özel şarkılı tekerlemelerle kapı kapı dolaşarak para topladığını söyler. Bunların zamanla değiştiğini söyleyen Berberyan, ilişkiler bozulduktan sonra mahallede yaşananlara da değinir.tr_TR
Türklertr_TR
Bercuhi Berberyan ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
İstanbul; Kadın; Gazeteci, Yazar, Yönetmentr_TR
Türkiye, İstanbul, Şişlitr_TR
Dağlıyan, S., Külahlı, G., Özer, S., Özbek, T., Mutlu, S., Güç, D., Altınkum, S.. "Noel'de bütün mahallenin çocukları fener alayı yapardık". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 05 Şişli.tr_TR