Çalışır, Mehmet
Eriç, Pınar
Duran, Gökhan
Yılmaz, Şevket
Kaya, Kader
Arslan, Kerem
http://hdl.handle.net/20.500.11834/922
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Şişli ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 13'tür.tr_TR
1933 yılında Romanya’da doğan Mehmet Çalışır, 1935’te ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç ederek Lüleburgaz’a yerleşir. 1952’de İstanbul’a gelen Çalışır, Aksaray’da şoförlük yapmaya başlar. Aksaray o yıllarda zengin muhiti iken bu merkezin daha sonra Şişli, Levent bölgesine kaydığını anlatır. Şişli’deki fabrikalardan ve ticari hayattan bahsederken Yahudi, Ermeni ve Rum esnaf hakkında da bilgiler verir. Yahudilerin ticaretle, Ermenilerin zanaatla, Rumların da toptancılıkla uğraştığını ancak 6-7 Eylül Olayları’ndan sonra Türkiye’yi terk ettiklerini söyler. İETT şoförlüğü yaptığı dönemlerde ulaşımın ve şoförlüğün ne kadar zor olduğundan bahseder.tr_TR
Şişli (İstanbul, Türkiye)tr_TR
Yahudilertr_TR
Mehmet Çalışır ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1933, Romanya; T.C.; Erkek; Emekli Şoförtr_TR
Türkiye, İstanbul, Şişlitr_TR
Eriç, P., Toptaş, Ö., Duran, G., Yılmaz, Ş., Kaya, K., Arslan, K.. "Bugün İstanbul'da parmakla sayılacak kadar Rum var". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 05 Şişli.tr_TR