YazarOğuz, Ahmet
Yayın Tarihi2012
Künye BilgisiOğuz, Ahmet. (2012). Sözlü tarih çerçevesinde Kore gazilerinin Kore savaşıyla ilgili hatıraları. Milli Folklor, 94, s. 123-136.tr_TR
ÖzetSözlü kültür, geçmişten günümüze doğru önemini yavaş yavaş kaybederek devam ede gelmiştir. Kayıtlı verilerin yakın dönemde çoğalması bu alanı geri plana itmiştir. Durum her ne kadar böyle olsa da kayıt altına alınamayan pek çok ilginç konu olayların içinde kişilerle sınırlı ve kişilere bağlı olarak devam etmektedir. Kore savaşı da bunlardan biridir. Kore savaşının şu anda yaşayan gazilerinin hatıraları yakın tarihimizin önemli olaylarından birini meydana getirmektedir. Yazılı tarihe aktarılamayan bazı ilginç detaylar gazilerin hatıralarında korunmaktadır. Bu hatıralar aynı zamanda Kore ile girdiğimiz etkileşimin bıraktığı kültürel mirasımızın bir parçasını da meydana getirmektedir. Somut olmayan bu kültürel mirasın yazın hayatına kazandırılması bu bakımdan da önemlidir. Türkiye’den Kore’ye bu savaş dolayısıyla pek çok asker gitmiştir. Kore Savaşı'na katılan bu gaziler de o günün heyecanıyla hatıralarını bize aktarmıştır. Özellikle Kore Savaşı'na karşı silah altındaki askerlerin düşüncelerini yansıtması bakımından dikkate değerdir. Bu çalışmamızda özellikle gönüllü olarak savaşa katılan gazilerin hatıralarında, savaşa gidişleri, savaş ve savaş ortamı ve savaş esnasında kurulan ilişkilerin boyutları bakımından yakın tarihi aydınlatacak önemli detaylar yer almaktadır. Bu detaylar bize Türk Kore ilişkilerinin sağlam temeller üzerine oturmasına katkı sağlayacaktır.tr_TR
ÖzetOral culture still exist from past to present although its losing its essence. Increasing number of recorded data in nowadays has pushed back this area. However there is a lot of intresting issues remain among certain people in their memories. The case of Korean War is one of them. Memories of Korean War veterans constituted one of the most important events of recent history. Some interesting unrecorded details has been preserved in veterans memories These memories are also a part of our cultural heritage left by the interaction with Korea. These cultural heritage can be accepted as intangible cultural heritage. Many turkish soldiers participated Korean War. Korean War veterans has shared their memories with us with the same excitement of that day. These memories are especially remarkable in refleting the feelings of soldieres under fire. In this study,especially, the memories of volunteer soldiers, contains important details which can enlighten recent history. These details will help us to place Turkish Korean relations on a strong base.
YayınlayanGeleneksel Yayıncılıktr_TR
Anahtar KelimelerKoretr_TR