Eyiz, İsmail
Engiz, Sezen
Dönmez, İrem Nur
Ergin, Berkcan
http://hdl.handle.net/20.500.11834/917
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Kağıthane ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 10'dur.tr_TR
1930 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Uluabat köyünde doğan İsmail Eyiz’in çocukluğu köyde hayvancılık ve rençberlik yapmakla geçer. 1950-1951 yılları arasında Kore Savaşı’na katılır. Kendisinden haber alınamayınca köydeki herkes şehit olduğunu düşünür. Askerlik dönüşü bütün köy kendisini karşılar. Köyde bir sene kaldıktan sonra İstanbul’a gelen Eyiz, Kağıthane ilçesine yerleşir. İstanbul’daki bacanağının yanında kahvecilik yapmaya başlar. Kağıthane’nin o yıllarda köy gibi olduğunu ve büyükbaş hayvanların otlatıldığını anlatır. Bölgedeki nüfus artışından bahsederken ilçede nelerin değiştiğine de değinir. İlçenin kabadayılarından Kürt Hasan’ın herkesin üzerinde söz sahibi olduğunu ve belediye başkanlığı yaptığı dönem de dahil olmak üzere fakir fukaraya sürekli yardım ettiğini ifade eder. Hasbahçe mesire alanına Şişli’den, Kasımpaşa’dan gelindiğini burada eğlenceler yapılarak oyunlar oynandığını söyler. Eski Kağıthane’yi, insanları daha saygılı olduğu için özlediğini söyleyen Eyiz, memleket hasretine de değinir.tr_TR
Kağıthane (İstanbul, Türkiye)tr_TR
Kabadayılartr_TR
İsmail Eyiz ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1930, Bursa; T.C.; Erkek; Kahvecitr_TR
Türkiye, İstanbul, Kağıthanetr_TR
Engiz, S., Dönmez, İ. N., Ergin, Berkcan.. "Eski Kağıthane'yi aramıyor değilim". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 04 Kağıthane.tr_TR